• Informacje na temat:

    faszerowane miesa wieprzowe

Przepisy na temat: faszerowane miesa wieprzowe
  • Schab faszerowany boczkiem

    Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 5 dag wędzonego boczku 7 ząbków czosnku 1 łyżka ziołowej przyprawy do wieprzowiny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki przyprawy staropolskiej 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Schab umyj, osusz. Ostrym nożem wytnij w nim otwór. Przyprawy wymieszaj i dokładnie nacieraj nimi...

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 6 średnich patisonów, 250 g mięsa mielonego (może być wieprzowe), 100 g już ugotowanego ryżu, pięć niedużych pieczarek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cebuli, 1 jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g sera żółtego (opcjonalnie), kilka gałązek natki pietruszki, odrobinę oleju. Z patisonów odcinamy "czapeczki" i łyżeczką wydrążamy środki. Mięso podsmażamy...

  • Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

    Doskonałe z ziemniakami i pomidorami.

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Co powiesz na szaszłyki z mięsem na słodko? Takie przepisy na pewno zrobią furorę wśród twoich najbliższych. Na początku możesz spróbować czegoś prostszego, jak polędwiczki wieprzowe w ostrej(...) przypraw, w których zamarynujesz mięso. Tu najlepiej sprawdzi się metoda prób i błędów, jednak  zawsze możesz postawić na prostotę. Do zamarynowania karkówki wieprzowej przyda się musztarda...

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    ...w wielkanocnych potrawach, poprosiliśmy specjalistkę do spraw dietetyki. - Szacuje się, że tylko w czasie wielkanocnego śniadania statystyczny Polak spożywa wraz z pożywieniem 1500 kcal. Faszerowane jajka(...): lżejsza wersja to jajka doprawione serkiem wiejskim zmiksowanym z chrzanem - Sałatka jarzynowa z majonezem: lżejsza wersja to sałatka z jogurtem naturalnym - Wędzonki wieprzowe i schab: lżejszą opcją...

  • Polędwica z grilla na dwa sposoby

    Składniki: - 2 średnie polędwice wieprzowe, - 6 łyżek oleju z suszonych pomidorów, - 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina, - 1 szklanka suszonych pomidorów marynowanych w oleju, - 1 łyżeczka marynowanych kaparów, - 1/2 główki drobno posiekanego czosnku, - 1/2 łyżeczki suszonego oregano, - sól i pieprz do smaku, - 1/2 szklanki ukwaszonej śmietany kremówki Przygotowanie...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...- gotowana wątróbka i nerki wieprzowe, posiekane, a następnie owinięte w jelita wieprzowe, lub kromki chleba z zacuscą - pastą z warzyw gotowanych w dużej ilości oleju, często wspaniale pikanntą i salată(...) prawosławnego podaje się sarmale de post - faszerowane ryżem z przyprawami. W delcie Dunaju można zakosztować sarmali cu peşte - gołąbków rybnych (!). Z kolei w Marameuszu, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia...

Artykuły na temat: faszerowane miesa wieprzowe
  • Kupujemy mięso

    ...mięso było chude, a np.polędwica wołowa jest tak samo chuda jak piersi kurczaka. 6. Kurczaki faszerowane hormonami? Od czasu gdy Polska weszła do Unii Europejskiej, musi przestrzegać najwyższych(...), w przeciwieństwie do kurzego czy wieprzowego. To ostatnie uczula najbardziej, dlatego nie powinno podawać się go dzieciom przed pierwszym rokiem życia. O tym warto pamiętać Wędliny kupuj w małych...

  • Smakołyki w panierce

    Schabowy w panierce z płatków owsianych Składniki: 600 g schabu wieprzowego, sól, pieprz czarny mielony, pół łyżeczki kurkumy. Panierka: 2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, 100 g płatków owsianych, olej i 2 łyżki masła. Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Zbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Wybite do miski jajka lekko ubijamy widelcem, mieszamy z mlekiem i kurkumą...

  • Brazylia: Tu można dobrze zjeść

    ...bananowca, miętę, cebulę dymkę, kassawę i, rzecz jasna, najróżniejsze mięsa i wędliny - wędzone żeberka wieprzowe, suszoną soloną wołowinę, pikantne kiełbasy zwane calabresa - w którym to celu musimy...

  • Wyborne pieczyste

    Rolada z boczku Składniki na 14 porcji: 1 i 1/2 kg surowego boczku (płaski kawałek) l 30 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej do smażenia, cebula, 20 dag pieczarek, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, natka pietruszki do udekorowania pieczeni Przygotowanie: 1. Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak...

  • Chleb nasz powszedni

    ...mięsa wołowego i wieprzowego, jajko, ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki, bułka kajzerka, 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z warzyw, 1 i 1/2 litra wody, wołowiny, listka laurowego...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ..." ze schabu faszerowane sałatką jarzynową spodobają się każdemu, kto tradycyjne, dobrze znane potrawy lubi podawać w nieco odświeżonej i bardziej nowoczesnej odsłonie. Nie mamy przy tym wątpliwości, że(...) naturalnym przyprawom oraz mięsu wieprzowemu wysokiego gatunku. W tym przepisie wszystko zależy przecież od smaku mięsa, które wybierzecie - w tym względzie nie warto iść na kompromisy. Przygotowanie...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Żurek, wędliny, pieczenie, faszerowane jajka... I oczywiście serniki, babki, mazurki... Choć bardzo smaczne, mogą być prawdziwym wyzwaniem dla naszego układu krążenia oraz wątroby. Wszystko przez(...) zaostrza apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Podczas śniadania zrezygnuj z największych bomb kalorycznych: białej kiełbasy, pasztetu wieprzowego oraz kajmakowego mazurka. Zjesz 800 kcal mniej...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Faszerowane jajka ochronią oczy i serce Zawarte w żółtku kwasy omega- 3 oraz lecytyna zapobiegają odkładaniu się w organizmie blaszek miażdżycowych, a więc chronią przed miażdżycą i chorobami serca. Żółtko to także bogactwo beta-karotenu i lecytyny, która zapobiega uszkodzeniu siatkówki oka i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz wspomaga pracę mózgu. To jednak nie wszystkie zalety...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ...jako pierwsi, aby zdążyli się przygotować do dalszej pracy zanim goście skończą posiłek). Oprócz tego podaje się przystawki zimne - sałatki, deski wędlin i serów, faszerowane warzywa, ryby. Jeśli tylko(...) stołach powinny pojawić się zarówno potrawy tłuste (co ucieszy osoby pijące wódkę), jak i lekkostrawne, poza tym mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ryby w różnych postaciach, sałatki warzywne...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... Stąd między innymi w kuchni Kalabrii obecna jest pasta nduja - mieszkanka wieprzowego tłuszczu i pikantnej papryki. Brzmi źle, ale jest absolutnie wspaniałe! Używane na przykład jako baza sosu do...