• Informacje na temat:

    faszerowane bułeczki jajkiem

Przepisy na temat: faszerowane bułeczki jajkiem
  • Jajka faszerowane, na gorąco

    Znana restauratorka i felietonistka kulinarna Agnieszka Kręglicka napisała specjalnie dla dzieci i nastolatków książkę o kuchni polskiej. A w niej łatwe, nowoczesne przepisy, wskazówki dla początkujących kucharzy i ciekawe informacje o naszej tradycji kulinarnej. Wszytko zilustrowane pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa, Kevina Demarii.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka(...). Szałwię posiekać. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, zmieszać z mąką, jajkiem i szałwią. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc...

Artykuły na temat: faszerowane bułeczki jajkiem
  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    Gwarantujemy, że twoja dieta nie będzie nudna. Wprost przeciwnie! Możesz sobie pozwolić także na… chrupiące bułeczki i coś słodkiego!

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

  • Rozmaitości z indyka

    ..., 300 ml bulionu warzywnego (z kostki), 2 łyżki serka topionego, 2-3 gałązki kolendry, 4 bułeczki żytnie, 4 kwiaty nasturcji do dekoracji. Cukinię, umyć, pokroić w grubą kostkę. Filet z indyka(...) i przy-prawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie posypać kolendrą. Udekorować kwiatkami nasturcji. Podawać z żytnimi bułeczkami. Sznycle faszerowane żółtym serem Składniki na 4 porcje: 75 dag...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

  • O rodzinie, świętach... czyli alfabet Pierwszej Damy

    ...są bardzo tradycyjne: jajka, mazurki, serniki, baby drożdżowe. Jak w każdym domu, mamy też swoje ulubione potrawy. Obowiązkowo pieczemy faszerowane bułeczki drożdżowe - szpekuchy, według przepisu...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Z serem pleśniowym

    ...szpinakiem, posypać pokruszonym serem. Ogórki faszerowane Składniki na 16 porcji: 1 długi ogórek sałatkowy, 3 pomidory, pół pęczka tymianku, 25 dag sera pleśniowego np. roquefort, 15 dag jogurtu(...) mielone wymieszać z odciśniętą bułką, białą cebulą i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Z masy uformować 10 frykadelków. Do środka każdego wcisnąć kawałek sera. Na 3 łyżkach oleju usmażyć...

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka(...). Szałwię posiekać. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, zmieszać z mąką, jajkiem i szałwią. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc...

  • Faszerowane warzywa to jeden z najlepszych pomysłów na szybki, letni obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się doskonale, gdy nie masz ochoty na spędzanie w kuchni długich godzin. Fot. 123RF/Picsel Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Latem w sklepach znajdziemy mnóstwo sezonowych warzyw, które idealnie nadają się do podania w ten sposób. Jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do...