• Informacje na temat:

    fasolka żółta z bułką tartą

Przepisy na temat: fasolka żółta z bułką tartą
  • ​Doskonały składnik diety

    Fasolka szparagowa ma wiele pożytecznych właściwości. W Polsce spotyka się jej dwie odmiany - żółtą i zieloną. Obie są bogate w witaminy i składniki mineralne. Do tego mają sporo zastosowań kulinarnych, świetnie wspierają odchudzanie oraz pozytywnie wpływają na przebieg ciąży.

  • Warzywo prawie doskonałe

    ...maśle bułką tartą, ale nie jest to najbardziej zdrowy zestaw. Poszukujących zdrowych połączeń, zachęcamy do wykorzystania zarodków pszennych. Zamiast makaronu Niska wartość energetyczna fasoli(...)Zielona czy żółta? Dostępne w Polsce odmiany fasoli szparagowej różnią się odrobinę właściwościami. Żółta zawiera więcej potasu odpowiedzialnego przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i dobrą...

  • Dobra praktycznie dla każdego

    ...wykorzystać jako bazę do sosów i zup. Jeżeli fasolka szparagowa ma być składnikiem zupy, to po przepłukaniu wkładamy ją do zimnej wody, w której będziemy gotować również inne warzywa. Tylko wtedy aromat przejdzie do wywaru i poprawi wrażenia smakowe. Odcedzoną i przepłukaną zimną wodą fasolkę podajemy na stół. W Polsce często stosowane jest połączenie fasoli z usmażoną na maśle bułką tartą...

  • Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

    ...przygotowania 1. Papryki przekrój, oczyść, opłucz. Cebulę pokrój, usmaż na oleju z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodaj startą marchewkę, smaż 10 minut, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, gałką.  2. Ubij białka, dodaj żółtka, ubijaj. Wlej śmietanę, dodaj żółty ser. Marchewką z cebulą i boczkiem napełniaj papryki do połowy, zalewaj masą jajeczną. Posyp bułką tartą. Ułóż w brytfannie, piecz 40 minut w temp...

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno(...) ziemniaczane Sposób przygotowania 1. Cebulę zeszklij. Do ugotowanych ziemniaków dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę, koper. Wsyp przyprawy.  2. Dokładnie wymieszaj na...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...jajeczną przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj do niej szczypiorek. Cztery kokilki (poj. 250 ml) posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Włóż grzyby. Zalej je masą jajeczną. Kokilki...

  • Kuchnia na cały tydzień

    ...solą i pieprzem. Duś do miękkości. Białka ubij, dodaj stopniowo do wystudzonych grzybów. Wsyp bułkę tartą. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Foremki wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i pozawijaj(...), wymieszaj łyżką, wlej zimną wodę, dodaj masło, zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.  2. Na gorącym oleju podsmaż posiekaną cebulę, dodaj startą na tarce o grubych oczkach obraną...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą(...). Posyp solą i pieprzem. Kukurydzę osącz. Twarożek wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Nadzienie rozłóż na mięsie, zwiń w roladę, zwiąż nicią...

Artykuły na temat: fasolka żółta z bułką tartą
  • Pyszna fasolka

    Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach.  Fasolka à la szparagi w szynce Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki...

  • Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

    Dwa kolory Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą - o kremowym, delikatnym smaku, oraz zieloną, bardziej aromatyczną i wyrazistą. Jedną i drugą można podawać z bułką tartą, jako jarzynkę do obiadu, albo łączyć z mięsem lub innymi warzywami. Bez łyka Z fasolki, zwłaszcza dużej, wyciągam łyko. Żeby łatwiej odchodziło, przed obieraniem wkładam ją na krótko do wrzątku...

  • Smaki letnich podróży

    ...smaku. Formować kotleciki. Jeśli nie będą się chciały sklejać, dodać jajko i bułkę tartą. Na rozgrzanej patelni rozgrzać porcję tłuszcz i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron, odsączyć na...

  • Naleśnikowe różności

    .... Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., ogórki, papryka, cebula, pieczarki, brokuły, kalafiory, jarmuż, kapusta pekińska, kapusta biała, ogórki kiszone, fasolka szparagowa, bób, soczewica, soja, cukinia, kabaczek, bakłażan, brukselka, pory...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...; oraz 1,5 kg ziemniaków. Przygotuj farsz: oczyść i pokrój grzyby. Grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz(...) i dolewając w miarę potrzeby wodę. Zrób klopsy: mięso mielone wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz startym żółtym serem. Masę mięsną przypraw następnie ziołami, solą...

  • Danie z tego... co zostanie

    ...ziemniaki i bułkę tartą. Wymieszaj na jednolitą masę. Wrzuć pieprz marynowany i groszek. Ubij pianę z dwóch białek, dodaj do masy ziemniaczanej i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Twaróg zmiksuj...

  • ..., kto w XXI wieku zagniata jeszcze makaron, ale ja to robię:) Może ze dwa razy do roku, ale robię. Za makaron mogę oddać życie!! Drugie też jest: ziemniaki zapiekane w sosie koperkowym, fasolka szparagowa (obowiązkowo żółta i z bułką tartą) oraz cielęcina nadziewana kaparami. Te kapary mogłyby dla mnie nie istnieć, ale dzieci lubią. I piję wino czerwone. I nie muszę dziś nic prać, sprzątać...