• Informacje na temat:

    fasolka z ogórkami

Przepisy na temat: fasolka z ogórkami
  • Chrupiące talarki z fasolką

    Sałatka gotowa w mig!

  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    Świetne na przystawkę.

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • puszka tuńczyka w sosie własnym; ok. 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej; ok. 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków; 4 pomidory; ogórek; cebulka czerwona; sos sałatkowy włoski

  • Sałatka śledziowa - przysłała Ajka

    5 płatów śledziowych; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka groszku; 1 puszka czerwonej fasolki; 5 ogórków konserwowych; 1 średnia cebula; 1 papryka żółta; 1 papryka czerwona; 1 papryka zielona

  • Żyć dobrze... z alergią

    .... Fasolka szparagowa w sosie słonecznikowym Maciek: To jedno z moich ulubionych letnich dań w tej książce. Jest to wariacja na temat poleskiego obiadu. W rolę tradycyjnej śmietanki wcieliła się(...) i szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy imbir zmieszany z czosnkiem. Podsmażamy chwilę. Dodajemy fasolkę i marchewkę. Wlewamy wodę. Dusimy pod przykryciem, aż fasolka będzie al dente. W tym czasie...

  • Sałatka wegetariańskaz winegretem

    Idealna dla wegetarian

  • Sałatka orientalna

    Smaczna i sycąca!

  • Zielona sałatka jarzynowa

    Oto sałatka jarzynowa składająca się z samych zielonych warzyw. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale równiej pięknie prezentuje się jako dodatek do drugiego dania.

Artykuły na temat: fasolka z ogórkami
  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    Ogórek, ogórek, ogórek,/Zielony ma garniturek/ I czapkę i sandały,/ Zielony, zielony jest cały - refrenu piosenki zespołu „Fasolki” nikomu nie trzeba przypominać. Tytułowe warzywo także jest w Polsce doskonale znane. Przed nami (dosłownie i w przenośni) sezon ogórkowy. Najwyższa pora uporządkować informacje na temat tego wąsatego warzywa.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Fasolka z czterech stron świata

    Wystarczy wybrać odpowiednie produkty umożliwiające szybkie przygotowanie i poszukać inspiracji w kuchniach różnych narodów! Fasolka w sosie pomidorowym jest sprzedawana niemal na całym świecie, ale potrawy, jakie można z niej wyczarować bardzo się od siebie różnią!  Fasolka po chińsku 30 g grzybów Mu-Err (uszak bzowy) 200 g mrożonych plastrów korzenia lotosu 1 szalotka 2 chili...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Kiszonki, które wspomagają pracę jelit

    Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Szybka sałatka z tuńczykiem i fasolą

     Tuńczyka oraz fasolkę  odsącz z zalewy. Ogórek pokrój na plastry, pomidorki na połówki. Wymieszaj składniki. Dodaj listki świeżej bazylii i oprósz suszoną....

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Gulasz z fasolą

    Jeśli używasz mrożonej fasolki, najlepiej ugotuj ją na parze. Sos można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...