• Informacje na temat:

    fasolka w słoikach

Przepisy na temat: fasolka w słoikach
  • Fasolka po bretońsku

    Cierpliwość popłaca. Warto przygotować tę potrawę samodzielnie - sklepowe produkty ze słoików czy puszek nie wytrzymują konkurencji z prawdziwą, domową fasolką po bretońsku.

  • Fasolka po bretońsku

    Choć jej przygotowanie wydaje się bardzo czasochłonne, cierpliwość popłaca. Sklepowe produkty ze słoików nie wytrzymują konkurencji z prawdziwą, domową fasolką po bretońsku.

  • Makaron z fasolką i groszkiem

    Poznaj nowe smaki.

  • Marynowana fasolka z papryką

    Doskonały dodatek do mięs.

  • Lekkie sałatki z pomidorami

    Na ciepło, na zimno i do słoika!

  • Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Sałatka błyskawiczna - przysłała Mieczysława

    Duży słoik fasolki szparagowej, jajka ugotowane na twardo - 10 sztuk, majonez - 1 słoik, keczup - 0,5 szklanki.

  • Składniki : 1 puszka kiełków, 1 słoik sałatki naddunajskiej, 1 puszka fasolki czerwonej, 25 dkg szynki, majone, pieprz.

  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    .... Umyj je i pokrój na kawałki lub w plastry (oprócz fasolki). Dalej przygotuj tak jak ogórki, z tym że w słoikach możesz umieszczać warzywa kolorowymi warstwami.

  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Jarska fasolka po bretońsku Sposób przygotowania: 1. Fasolę mocz ok. 12 godz. Potem zlej wodę. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij  w dużym garnku na oleju. Dołóż fasolę i zalej 2 l świeżej wody(...) przeciśnięty przez praskę. Duś jeszcze 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do czystych słoików. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 minut. Wersja light Fasolka po bretońsku w tej wersji jest...

Artykuły na temat: fasolka w słoikach
  • Fasolka w zalewie

    ...1. Fasolkę umyj, odetnij końce. Wrzuć  na osolony wrzątek i gotuj ok. 4 min.   2. Odsączoną i przestudzoną fasolkę szparagową wkładaj do słoika (ustawiaj strączki pionowo) tak, by zostawić  1 cm wolnego miejsca od wieczka. 3. Do garnka wlej wodę, dodaj sól,  cukier i kwasek cytrynowy. Zagotuj.  4. Fasolkę w słoikach zalej zalewą. Brzeg słoika wytrzyj do sucha, zakręć i zapasteryzuj. Do...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Kiszona fasolka szparagowa

    ...zakręć i odstaw na kilka dni. Po 5-7 dniach fasolka będzie ukiszona. Wtedy słoiki włóż do lodówki lub wynieś do zimnej piwnicy. Rada: Można też przygotować fasolkę w pomidorach. 600 g fasolki ugotuj...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Kiszonki, które wspomagają pracę jelit

    Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę. Także fasolkę szparagową lub marchewkę. Jedynie kiszonki, bogate w bakterie fermentacyjne, trawią błonnik.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Wloska fasolka po bretonsku a la Vincenzo

    Zeby nie bylo, ze ja tylko po wycieczkach latam i na szmaty zerkam, a w domu nie ma co do garnka wlozyc , to wreszcie sie " wykokosilam " z potrawa, ktora...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...i chłodnym miejscu. Za kilka miesięcy będą wyśmienitym dodatkiem do mięs i kanapek. Fasolka konserwowa Składniki na 2 słoiki o poj. 500 ml: 50 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej, strąk(...) wrzącą wodą i gotuj ok. 10 min. Fasolka powinna być lekko twarda. Odcedź ją na sicie i pozostaw do ostygnięcia. Koper umyj i porwij na mniejsze kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i wrzuć do...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

Wideo na temat: fasolka w słoikach
  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.