• Informacje na temat:

    fasolka szparagowa z pomidorami na zimę

Przepisy na temat: fasolka szparagowa z pomidorami na zimę
  • Pyszne dania na wzmocnienie po zimie

    Fasolka szparagowa, rukola, cukinia, bazylia, bataty lub słodka gruszka. Tak, to właśnie w tych produktach znajdziemy mnóstwo witamin, które dodadzą nam energii na cały dzień. Są doskonałym źródłem(...) tosty grillujemy po obu stronach, aż chleb się zarumieni. Fasolka szparagowa z boczkiem i cukinią Sposób przygotowania Fasolkę myjemy i obcinamy twarde końcówki. Wrzucamy do osolonej wody...

  • Młoda fasolka szparagowa bez zakwaszania i słodzenia.

  • Młode jarzynki

    ...pomidory lub trochę koncentratu pomidorowego. Fasolka Młode strączki szparagowej (a także zielony groszek czy bób) najlepiej smakują, gdy osiągną już zwykłą wielkość, ale ziarenka w środku są jeszcze "szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które...

  • Podsmażana w zimie smakuje wybornie.

  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Pyszna chrupiąca fasolka zamknięta w słoiku, w zimie jak znalazł do sałatek, zup czy różnego rodzaju potraw.

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    Po spacerze w chłodny dzień dziecko powinno zjeść coś rozgrzewającego. Zastanawiasz się, jakie danie mu podać? Oto propozycje idealne dla całej rodziny.

  • Tegoroczny urodzaj warzyw zmusił mnie do poszukiwania nowych rozwiązań i tak w słojach znalazła się fasolka szparagowa na zimę. Nie kiszona, nie marynowana, bo bez octu, a nawet nie w sosie pomidorowym – choć kilkanaście słoików fasolki w pomidorach trafiło do spiżarni – podobnie jak każdego roku. Tak się bowiem złożyło, że owoców tego lata prawie nie ma w ogrodzie, za to pięknie obrodziły ogórki, cukinia i fasolka szparagowa.

  • Czas zapełnić naszą spiżarnię na zimę. Dzisiaj fasolka szparagowa.

  • :) przepis na 10 słoików 1 L

Artykuły na temat: fasolka szparagowa z pomidorami na zimę
  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ​Łapiesz infekcje, jesteś ciągle zmęczona, masz kłopoty ze skórą... Powodem wszystkich tych dolegliwości jest bardzo często nadmierne zakwaszenie organizmu. A receptą na zdrowie - menu pełne warzyw i owoców.​

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Szybka odnowa na diecie zasadowej

    ...i słodkie wypieki ★ czarna kawa, czarna herbata, słodzone napoje owocowe i gazowane, napoje alkoholowe Produkty zasadowe : ★ kasza jaglana, rośliny strączkowe (fasolka szparagowa, groch, fasola...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Młode jarzynki

    ...pomidory lub trochę koncentratu pomidorowego. Fasolka Młode strączki szparagowej (a także zielony groszek czy bób) najlepiej smakują, gdy osiągną już zwykłą wielkość, ale ziarenka w środku są jeszcze "szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Zapiekanka codzienna

    ...warzyw... u mnie to byla to fasolka szparagowa z mroznki, ugotowana w osolonej wodzie ale moze to byc groszek, szpinak, marchewka, cukinia, baklazan, fenykul, kalafior, brokuly... i co tam jeszcze kto(...) plastry dobrej mozzarelli na przemian z suszonymi pomidorami - bo to nie sezon na swieze... zapiekam 30 minut w 180°C. Zamiast mozzy mozna uzyc sera koziego mniej lub bardziej swiezego, czy innych...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Warzywa sezonowe

    ...korzystać ze świeżej sałaty, rukoli, natki pietruszki z gruntu, botwinki, szczawiu, ziemniaków. Pojawiają się też młode brokuły, fasolka szparagowa, kalafiory, kalarepa, cukinia, marchew, bób, por, seler...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...