• Informacje na temat:

    fasolka szparagowa do obiadu

Przepisy na temat: fasolka szparagowa do obiadu
Artykuły na temat: fasolka szparagowa do obiadu
  • Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

    Dwa kolory Do wyboru mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą - o kremowym, delikatnym smaku, oraz zieloną, bardziej aromatyczną i wyrazistą. Jedną i drugą można podawać z bułką tartą, jako jarzynkę do obiadu, albo łączyć z mięsem lub innymi warzywami. Bez łyka Z fasolki, zwłaszcza dużej, wyciągam łyko. Żeby łatwiej odchodziło, przed obieraniem wkładam ją na krótko do wrzątku...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Bardzo długo, niemal w ogóle nie jadłam ziemniaków. Nigdy nie potrzebowałam ich jako dodatku do obiadu, wolałam nałożyć sobie większą porcję surówki. Wyjątek stanowiły legendarne szare kluski mojej babci oraz młode ziemniaki, które do dziś lubię jeść ugotowane w mundurkach z domowym zsiadłym mlekiem albo z prostą ogórkową raitą doprawioną kuminem. Jednak odkąd warzywa dominują w mojej kuchni...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ..., duża, płaska fasolka szparagowa. Do tego trochę makaronu, ziemniaków, quinoa i innych kasz. Z mięs zaledwie pieczone udka z kurczaka za to sporo pstrąga, śledzi i jajek też.(...) i piersi z kurczaka. Szkoda. Kiedyś cielęcina była obowiązkowym punktem Wielkanocnego obiadu w naszym kraju obok pieczonej szynki.   Cielęcina z dzisiejszego przepisu jest niezwykle prosta i szybka...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Medaliony zapiekane z fasolką w sosie serowym

    Oto zdrowa i smaczna propozycja na obiad.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Pomysł na obiad

    Proste i smaczne dania, które przygotujesz bez trudu.

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...