• Informacje na temat:

    fasolka po bretońsku z mlodej fasolki

Przepisy na temat: fasolka po bretońsku z mlodej fasolki
  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) przygotować np. purée z zielonego groszku lub zupkę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej. Z kolei przedszkolaki zwykle lubią marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową polaną masłem. Dla zdrowia...

Artykuły na temat: fasolka po bretońsku z mlodej fasolki
  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...były wiąchy świeżego szpinaku… dziś pierwsza zupa krem ze szparagów… będą też młode pory na różne sposoby; pierwsze fioletowe karczochy; tradycyjna fasolka szparagowa; młoda marchewka… Z mięs kurczak...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Oliwka ascolańska – czyli zainspirowana Lucią i menu w tym tygodniu

    ...…   Poniedziałek – brokuły z quinoa   Wtorek – cukinie sauté z kuskusem   Środa – fasolka szparagowa, młode ziemniaczki...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • ...i golonkę na dwa kolejne obiady, ugotowałam fasolke po bretońsku, zrobiła mortadele w cieście drożdżowym i usmażyłam wielki talerz racuchów z jabłkami.  Potem zaparzyłam sobie herbate jaśminową...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) przygotować np. purée z zielonego groszku lub zupkę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej. Z kolei przedszkolaki zwykle lubią marchewkę z groszkiem i fasolkę szparagową polaną masłem. Dla zdrowia...

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Strefa cienia

    ...? - Roman wpadł do mieszkania, a potem szybko skierował się do kuchni. Nawet nie zapytał, jak było w szkole. Najważniejsza dla niego była zupa. - Nie, ale jest fasolka po bretońsku i zupa jarzynowa(...) jest dla ciebie aż tak ważna? Fasolka wyszła mi naprawdę smaczna, może jednak zjesz? - Stała obok kuchenki z dużą łyżką w ręku i nie bardzo wiedziała, co ma robić. - Powiedziałem, że nie chcę. Jedz sobie...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...