• Informacje na temat:

    fasola ile gotować

Przepisy na temat: fasola ile gotować
  • Fasola, ciecierzyca, soczewica – zdrowe strączki!

    Białko można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jednym z jego najbardziej wartościowych, roślinnych źródeł są niedoceniane niekiedy strączki - fasola, ciecierzyca, soczewica. To na(...) tylko spożywanie produktów mięsnych. Wbrew tej opinii, dobre i bogate źródła białka można znaleźć w produktach roślinnych. Dieta wegańska, wegetariańska czy fleksitariańskia, o ile jest zróżnicowana...

  • Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania !

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    ...obowiązki domowe. W efekcie, zamiast gotować samodzielnie, decydujemy się kupować gotowe dania, jeść na mieście lub zamawiać jedzenie na dowóz. Niestety przeważnie wiąże się to ze sporym wydatkiem, nie mamy(...) dokonać? Sprzęt kuchenny Malakser, blender i dobrej jakości noże stanowią absolutne must have przyspieszające proces krojenia. Jeśli chcemy gotować w tempie błyskawicznym, warto zainwestować...

  • Ile otrzymamy gotowego produkty po ugotowaniu..

  • Podwyższony cholesterol. Jak przygotowywać wtedy posiłki?

    ...nadmiar przyczynia się do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL, a także trójglicerydów. O ile łatwo wytłumaczyć rodzinie rezygnację z jajecznicy na boczku w niedzielny poranek (z powodzeniem można(...) obniżenie złego poziomu cholesterolu mogą wpływać produkty roślinne. Są one równie wartościowym źródłem białka. Rośliny strączkowe (np. fasola, ciecierzyca), przetwory sojowe (tofu) to  doskonałe zamienniki...

  • Przepis popularny, zna go większość z nas. Przedstawiam mój sposób na fasolkę, a właściwie mojej mamy. Ona zawsze tak ją gotuje, a że smaków domu rodzinnego się nie zapomina, to i ja tak gotuję.

  • Idealne menu dwulatka

    Dla dziecka, które skończyło rok, nie musisz już gotować oddzielnie. Wprawdzie jego jadłospis wymaga przemyślenia, ale trudność tkwi głównie w tym, by posiłki były urozmaicone. Tylko wtedy dostarczą(...) smykowi taką porcję energii, na jego talerzu co dzień powinny się znaleźć określone ilości różnych grup produktów. Informację, ile kromek chleba czy owoców twój smyk powinien zjeść każdego dnia, znajdziesz...

  • Pożywne i smaczne danie jednogarnkowe , które smakuje każdemu.

  • Cała prawda o mięsie

    ...w każdym sklepie i jest droższe niż zwykły produkt.. Mięso dla bobasa najzdrowiej gotować razem z warzywami. MIT! Nie powinno się przyrządzać zupek na wywarze mięsnym, gdyż w czasie gotowania(...) malec jadł tyle mięsa, ile zalecają dietetycy. PRAWDA! W dużym stopniu pokrywa ono zapotrzebowanie organizmu na żelazo, a jego zbyt mała ilość w diecie może prowadzić do anemii. Dlatego na początku...

  • Przepis wart wypróbowania: "Fasola po amerykańsku"

Artykuły na temat: fasola ile gotować
  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    ...biletu (pracowałam wówczas w liniach lotniczych) podjęłam ważne życiowe decyzje.  Zamknęłam za sobą wieloletnie małżeństwo i po prawie 10 latach pracy i świetnie zapowiadającej się karierze w Alitalii(...) razem ze swoimi przyjaciółkami chciała spędzić tydzień w Toskanii. Ponieważ wszystkie lubią gotować, zapytała, czy udałoby mi się zorganizować dla nich kilka godzin kursu pod okiem prawdziwego szefa...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Witaminy i minerały: Ile ich potrzebujesz?

    Sekret dobrej kondycji tkwi w odpowiednio zbilansowanej diecie. Ale co tak naprawdę musi znaleźć się w naszym menu, by dostarczyło nam niezbędnych składników?

  • Na przełomie wiosny i lata na naszych stołach zaczyna królować bób. To pyszne warzywo możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak, aby w pełni ciszyć się jego smakiem, warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować. Fot. 123RF/Picsel Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle. W poprzednich latach, w...

  • Gulasz z dyni, jarmużu i białej fasoli z suszonymi śliwkami

    Cielengi-Wiaterek, autorki popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie "Zielenina". Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    Milewska...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Co i ile jeść? Zdrowa dieta

    Lista chorób, których jedną z głównych przyczyn jest nieprawidłowe odżywianie, liczy ponad osiemdziesiąt pozycji. Wśród tych schorzeń jest wiele poważnych, takich jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, alergie pokarmowe, a nawet nowotwory. Co i ile jeść, by się przed nimi chronić?

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

Zdjęcia na temat: fasola ile gotować