• Informacje na temat:

    fasola czerwona salatka z gotowanej fasoli

Przepisy na temat: fasola czerwona salatka z gotowanej fasoli
  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    Fasola mung, adzuki i czarna są mniej wzdymające niż goszcząca najczęściej na naszych stołach fasola biała. Różnią się też smakiem. Są (jak zwykła fasola) bogate w białko, więc świetnie zastępują(...) sałatek i na kanapki. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest dobra dla osób, które mają problemy z cukrem. Wietnamska słodka zupa deserowa - szklanka fasoli mung  - 3 łyżki cukru  - szklanka mleka...

  • Sałatki multiwitaminki pełne mikroelementów

    Orzechy, pestki oraz kiełkujące nasiona, choć takie małe i niepozorne, kipią wręcz od cennych dla zdrowia składników. Łącz je z ulubionymi warzywami i jedz jak najczęściej, zamiast łykać suplementy.

  • Zielona sałatka z makaronem gruboziarnistym. Idealna na lunch do pracy

    Dlatego też dzisiaj chciałabym wam zaproponować błyskawiczną, a jednocześnie bardzo kolorową, sycącą i pełną witamin sałatkę. Co potrzebujemy? Składniki suche 1 pojedynczy filet z kurczaka (przyprawiamy pieprzem, sola i papryką w proszku) ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki ½ - ¾ szklanki brokułów pokrojonych w małe różyczki 2 garści surowych liści szpinaku 1 garść podprażonych na...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka(...). Dopraw do smaku sosem sojowym i przyprawami. - Nałóż sałatkę do salaterek. Wierzch każdej porcji posyp kiełkami fasoli i podaj. Z młodymi ziemniakami -80 dag małych młodych ziemniaków...

  • Składniki: dwie piersi z kurczaka, 3 cebulki, 5-6 ogórków, papryka konserwowa, puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, puszka groszku, majonez, keczup, kapusta pekińska.

  • Kotlety z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi

    Forma pulpeta lub okrągłego kotleta zazwyczaj dobrze się dzieciom kojarzy. Można w ten sposób przemycić warzywa strączkowe z dodatkiem mięsa lub przygotować je w wersji wegetariańskiej. Soczewica gotuje się dużo szybciej niż fasola i jest najbardziej lekkostrawnym warzywem strączkowym, więc bez obaw można podawać ją przedszkolakom.

  • Wiosną jedz sałatki!

    Przygotowanie: Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka w ćwiartki, posiekać szczypior. Składniki polać sosem. Sałatka z czerwonej kapusty Składniki: - 30 dag czerwonej kapusty, - 10 dag fasoli perłowej, - 10(...) wystygnięcia. Fasolę namoczyć, po namoczeniu ugotować, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć z jabłkiem pokrojonym w kostkę i cebulą. Sałatka z serem feta Składniki na 4 porcje: - 1 czerwona papryka...

  • Sałatka brokułowa z fasolką i fetą

    Przepis na jedną porcję.

  • Pyszne śniadania, obiady i kolacje

    Na każdy dzień przygotuj coś wyjątkowo smacznego. Takie posiłki umilą czas spędzony w domu!

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pozostałe warzywa (bez pomidorów, groszku oraz fasoli). Wlej bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj...

Artykuły na temat: fasola czerwona salatka z gotowanej fasoli
  • Czerwona fasola

    ...poprzedzającym gotowanie, zalej wodą czerwoną fasolę. Rano wodę odlej, a fasolę przepłucz i dodaj 3 szklanki świeżej wody na szklankę fasoli. Fasola powinna być cały czas pokryta wodą, jeśli nie jest, dolej(...)To symbol kuchni meksykańskiej, ale ze względu na walory smakowe i korzyści zdrowotne gości na stołach całego świata.W Polsce, niestety, fasola traktowana jest po macoszemu. A to wielki błąd, bo...

  • Sałatka z awokado i czerwoną fasolą

    Z kuchni afrykańskiej.

  • Joanna Sznajder: Uczę gotować w Toskanii

    ...i owoce morza, grzyby, trufle, kasztany, winogrona, kilkanaście odmian fasoli, pomidorów i wiele, wiele innych. W obliczu takiego bogactwa warto pamiętać o pewnych zasadach. Jeśli mamy ochotę na ryby(...), mało tego, każde właściwie miasto i każda gospodyni ma własny przepis na tę samą potrawę. Czasem zmieni rodzaj makaronu, innym razem doda fasoli i tak jesteśmy świadkami narodzin nowego dania...

  • Zimowe sałatki

    Sałatka meksykańska na indyku Składniki na 4 porcje: 8-12 plastrów pieczonego indyka lub schabu w ziołach, 1 czerwona papryka, 4-5 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli Kidney , 1 puszka zielonego groszku, 4 jajka, 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 5-6 łyżek majonezu, pieprz, 1 cebula sałatkowa. Kukurydzę, groszek i fasolkę odsączyć...

  • Smaczna i zdrowa fasola

    Fasolowa z boczkiem Składniki na 6 porcji : 30 dag fasoli jaś, cebula, 2 ząbki czosnku, 30 dag ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku w plasterkach, 1 i 1/2 litra mięsnego wywaru, 30 dag kości(...) połówką orzecha. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 450 kalorii Kotlety z fasoli Składniki na 6 porcji : 40 dag białej fasoli, 6 plastrów wędzonego boczku, cebula, 4 liście...

  • Sałatki z drobiem

    ...sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 5 łyżek octu balsamicznego, oliwa z oliwek, 200 g fasoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 250 g pomidorów cherry, 100 g mieszanki sałat, 1 łyżka musztardy dijon, 5 łyżek oleju...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    Strączki to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w wiele substancji odżywczych korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość roślinnego białka, doceniają je również osoby na wegetariańskiej diecie. Do strączków należy m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groszek czy soczewica. Z tą ostatnią zapoznamy się bliżej.

  • Sałata z kukurydzą, imbirem i kolendrą

    Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Porcja dla 8 osób Składniki: 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 250g wędzonego boczku, pokrojonego na drobne kawałki 1 cebula, drobno pokrojona 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone 30g imbiru, startego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1 żółta papryka...

  • Bajka o jasiu i...

    Fasola często nazywana jest „mięsem wegetarian”. Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, gdy gotujemy bardzo sycące potrawy.

  • Meksykańska zupa z awokado

    ​Awokado jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Często awokado dodajemy do sałatek, koktajli, ale równie dobrze sprawdza się w meksykańskich zupach.