• Informacje na temat:

    fasola czerwona do obiadu

Przepisy na temat: fasola czerwona do obiadu
  • Kotlety z białej fasoli - na przekąskę lub na obiad

    Fasola występuje w rozmaitych kształtach i kolorach, jednak wszystkie jej gatunki zawierają dużo białka roślinnego - nawet 22 proc. swojej zawartości. To dobry zamiennik mięsa dla wegetarian, choć(...) "złego" (LDL) i podwyższają stężenie "dobrego" (HDL). Fasola ponadto obniża ciśnienie krwi. U osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii...

  • Pyszny, tradycyjny dodatek do obiadu.

  • Pyszne śniadania, obiady i kolacje

    Na każdy dzień przygotuj coś wyjątkowo smacznego. Takie posiłki umilą czas spędzony w domu!

  • jest to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs czy innych dań.

  • Pomysły na jesienny obiad

    Aromatyczne, smaczne i sycące. Te dania przygotujesz bez trudu!

  • Świetna receptura na pyszną, słodko-kwaśną sałatkę. Kapustę możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub do kanapek typu hamburgery.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Sycące i smaczne potrawy, które przygotujesz bez trudu!

  • Kolejny smaczny, dietetyczny obiadek :) Niech na talerzu bedzie kolorowo, skoro pogoda nas nie rozpieszcza.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

Artykuły na temat: fasola czerwona do obiadu
  • Gdzie te czerwone

    ...przyswajanie żelaza zwiększa obecność witaminy C oraz białka w tym samym posiłku, natomiast zmniejsza picie kawy i herbaty w trakcie i bezpośrednio po posiłku. Dlatego do obiadu warto zjeść np...

  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Mięsno-warzywna zapiekanka z Goricy

    Składniki: 800 g wieprzowiny 4 cebule 50 g kaszy jęczmiennej 400 g pomidorów krojonych 300 g kapusty białej 2 marchewki 200 g fasoli szparagowej 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 80 g smalcu wieprzowego 1 łyżeczka Vegety Pikantnej 1 łyżka Vegety Natur do grillowanych warzyw pieprz Przygotowanie: Wieprzowinę pokroić w kostkę i gotować około 20 minut...

  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    Strączki to niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w wiele substancji odżywczych korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość roślinnego białka, doceniają je również osoby na wegetariańskiej diecie. Do strączków należy m.in. fasola, ciecierzyca, soja, groszek czy soczewica. Z tą ostatnią zapoznamy się bliżej.

  • Kolorowy aromatyczny gulasz

    Skład na 5 porcji: szklanka czerwonej fasoli, 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona), 2 duże ziemniaki, łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz i sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, olej. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę...

  • Gulasz meksykański

    Kilka składników, jedno naczynie i obiad gotowy. Pyszny, treściwy oraz łatwy w przygotowaniu.

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    Należą do nich witamina C, wapń i miedź. Witaminę C znajdziesz w czerwonej papryce, cytrusach, pomidorach, kapuście, mrożonych truskawkach i malinach, kiwi i czarnej porzeczce (pij świeżo wyciskane soki). Dobrymi źródłami wapnia są sardynki oraz żółty ser, a także komosa ryżowa, rukola, koperek, fasola i migdały. Miedzi dostarczą ci płatki owsiane, orzechy, ziemniaki, ryby i owoce morza, suszone...

  • Dwa w jednym

    ..., 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana, duży rondel Pastę curry i mleczko kokosowe wymieszaj w miseczce i wlej do dużego rondla, gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Na patelni rozgrzej 2 łyżki(...) bez kości 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu 160 ml sosu sojowego 125 ml chińskiego wina do gotowania 1/4 szklanki cukru brązowego 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana 25 g świeżego imbiru...

  • I co z tym mięsem?

    Kilka miesięcy temu opublikowano badania, z których wynika, że czerwone mięso zwiększa ryzyko niektórych nowotworów. Czy to oznacza, że lepiej być wegetarianinem? – Mięso jest źródłem cennego białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Może być zdrowe, pod warunkiem jednak, że będziemy właściwie je przyrządzać i jeść z umiarem – mówi dietetyk prof. Wojciech Kolanowski.

  • Kolorowy talerz

    ...duszone z dużą ilością warzyw: zielonymi jak seler, por, szpinak, pietruszka, fasola szparagowa czy czerwonymi jak marchewka, papryka nabiorą znakomitego i smakowitego wyglądu przy krótkich rurkach...