• Informacje na temat:

    farsz z fetą

Przepisy na temat: farsz z fetą
  • Kieszonki z fetą i orzechami

    Propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojego menu. Soczyste piersi z kurczaka wypełnione smakowitym farszem przygotujesz w pół godziny! Rodzina będzie zachwycona!

  • Spanakopita z fetą i szpinakiem

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, osusz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij  na niej cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Połącz  z bryndzą i jajkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką. 2. Ciasto rozwałkuj na długi  wąski prostokąt. Ułóż na nim farsz. Zwiń. Rulon przenieś do posmarowanej odrobiną oliwy formy. Uformuj ślimak. 3. Wierzch...

  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    Połączenie sera fety i szpinaku w nadzieniu do naleśników lub pierogów jest nam dobrze znane. Okazuje się, że szpinak można zastąpić rośliną z naszych łąk i nieużytków - pokrzywą. Może pokusimy się więc o przyrządzenie pierogów z fetą i pokrzywą?

  • Warzywa z lekkim farszem

    .... Odcedź i wymieszaj z oliwą. Mięso do farszu podsmaż na oleju, przestudź.  3. Mięso wymieszaj z pokrojonym miąższem, kaszą, posiekanymi na małe kawałeczki marchewkami i cebulą, jajkiem oraz płatkami. Dodaj keczup i przyprawy. Dopraw też do smaku solą oraz pieprzem. Farszem nadziej wydrążone kalarepki.  4. Każdą owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Ziemniaki potnij na połówki, ułóż w żaroodpornej...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Jaki jest sekret pysznych pierogów? Idealny farsz!

  • Smażone kwiaty dyni ze świeżą figą i serem z orzechów lub prawdziwą fetą

    ...podprażone orzechy, bez dodatków). Zioła szatkuję, wszystko razem mieszam w misce na farsz, próbuję i ewentualnie doprawiam - smak powinien być zdecydowany, w żadnym wypadku mdły.   Można opcjonalnie(...) odrobinę syropem klonowym i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.   W wersji z fetą, rozgrzewam na patelni masło klarowane na dość dużym ogniu, szybko przesmażam kwiaty bez panierowania polewając je na...

  • Filet z farszem ziołowym

    Zioła opłucz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili oczyść z pestek. Razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z fetą i ziołami. Przypraw. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Filet opłucz, wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami...

  • Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

    ...naleśniki na małym ogniu z obu stron. Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

  • Od kiedy ser feta?

    Ser feta jest produkowany z pasteryzowanego mleka owczego, z niewielkim dodatkiem koziego. Jest miękki i dość słony. Dziecko, które lubi tak intensywne przysmaki, może go spróbować po 2. roku życia. Warto go podać np. w sałatce greckiej, zapiekany z bakłażanem i szpinakiem lub w postaci farszu do naleśników.

  • Farsze w jarskiej wersji

    Orzechowy z fetą: 2 cukinie lub bakłażany przetnij wzdłuż. Miąższ wykrój, posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj obrany i posiekany czosnek oraz cebulę. Przestudź. Wymieszaj z jajkiem(...) z kukurydzą: Osącz 2 puszki tuńczyka i puszkę kukurydzy. Połącz składniki, dodaj 10 dag startego żółtego sera i 2 łyżki posiekanej natki. Przypraw. Farszem napełnij pomidory albo paprykę.

Artykuły na temat: farsz z fetą
  • Gołąbki z serem typu feta i papryką

    Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ...​Choć przepis na ciasto makaronowe to klasyczna cypryjska receptura, farsz, którym je wypełnimy, nie jest już taki tradycyjny. Zanim zaczniemy, warto podkreślić ogromną różnicę pomiędzy przypalonym i SPALONYM porem. Nadzienie powinno mieć słodki smak przypalonych warzyw, jednak nie powinno smakować popiołem, dlatego przygotowując to danie, musimy zachować szczególną ostrożność. Dla odrobiny...

  • Tarta z fetą i szpinakiem

    ...podpieczoną tartę. Udekorować plastrami pomidorów, obłożyć pokrojoną fetą. Jajka zmiksować ze śmietanką, doprawić, wylać na farsz. Zapiekać (175°C) ok. 30 minut(...)Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 10 dag chudego twarogu, masła i mąki tortowej, 1 jajko. Farsz: 1 paczka mrożonego szpinaku, 1 pomidor, 10 dag fety, 1 kubek śmietanki 30 proc., 3 jajka, 1-2 ząbki...

  • Naleśniki z jarmużem i fetą

    ..., dusić pod przykryciem ok. 15 min, doprawić solą i gałką, dodać połowę fety. Nakładać farsz na placki, zwijać w rulony, posypać fetą i kolorowym pieprzem.

  • Farsze do pierogów na szybko

    Nadzienie do pierogów to podstawa kulinarnego sukcesu.

  • Bakłażan z wołowiną, pomidorami i fetą

    ...tarty parmezan, mieszamy. Fetę rozkruszamy. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, posypujemy fetą i pieczemy 25 minut w 200ºC.

  • Roladki z papryką i serem feta

    ...w cienkie plastry. Posyp je solą i odstaw na kwadrans. Później zetrzyj sól papierowym ręcznikiem. 4. Umyj, osusz i posiekaj rozmaryn, dodaj go do farszu z fety i warzyw. 5. Rozłóż plastry bakłażana. Na każdy nałóż porcję farszu i mocno zwiń w roladkę. Możesz go obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką. 6. Ponownie rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją resztką oliwy. Na dość mocnym ogniu...

  • Cannelloni z fetą

    Makaron gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szpinak rozmrażamy, dymkę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy odsączony z wody szpinak, pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec mieszamy z rozdrobnioną fetą. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Sos: Na patelni...

  • Tarta ze szpinakiem i fetą

    ...wyłóż na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kosteczkę fetę. Jajka zmiksować ze śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zalać farsz...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Sposób przygotowania: 1. Szpinak podgrzewaj do odparowania wody. Ostudź. Dodaj fetę, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. 2. Rurki napełnij farszem i ułóż w naczyniu. Polej sosem beszamelowym przygotowanym z masła, mąki, mleka i soli. Zapiekaj 40 minut w 180ºC. Zobacz także: