• Informacje na temat:

    farsz do uszek z grzybów

Przepisy na temat: farsz do uszek z grzybów
  • Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi

    ...rozpuściło się w ciepłej cebuli. Całość dodać do grzybów, dodać również bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz przełożyć do miseczki, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez...

  • Uszka i pierogi

    Ciasto na pierogi  Podstawa udanych pierogów i uszek to dobrze przygotowane i wyrobione ciasto. Idealne powinno być elastyczne, a pierogi podczas gotowania nie mogą się rozpadać. Jeśli tak się(...) oprószonej mąką stolnicy (można je wcześniej podzielić na części, by ułatwić sobie pracę). Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki. W środkach umieszczamy wybrany farsz i lepimy pierogi. Uszka...

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Inspiracji do przygotowania uszek z grzybami, podawanych do czerwonego, postnego barszczu, PAP Life poszukał w książce Magdy Trojanowskiej "Slow life z widokiem na Śnieżkę". Do przygotowania uszek potrzeba: 300-350 g ugotowanych grzybów suszonych, 2 cebule, 2 łyżki masła, 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, letnia woda do zarobienia ciasta. Grzyby mielimy w maszynce o grubych oczkach. Obraną...

  • Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustą

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka...

  • Postny barszcz z domowymi uszkami

    ..., zetrzyj na tarce. Wrzuć do wywaru razem z obranym ząbkiem czosnku. Gotuj pół godziny. Przecedź barszcz, dopraw go do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat i wywar z ugotowanych grzybów. 2. Z mąki(...) jajko, wymieszaj, przypraw farsz do smaku solą i pieprzem. 3. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj, kieliszkiem wykrój kółeczka. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Składaj na pół, szczelnie zlepiaj...

  • Uszka wigilijne

    Ciasto: 25 dag mąki jajko 2 łyżki oliwy letnia woda z dodatkiem mleka sól, pieprz Farsz: 3 dag suszonych grzybów cebula łyżka masła bułka tarta sól, pieprz(...) grzyby i bułkę tartą. Doprawić do smaku. 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć grzybowy farsz, sklejać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Skleić dwa końce...

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki: Uszka: 30 dag filetów rybnych  włoszczyzna 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 cebule olej jajko sól pieprz Barszcz: 2 kg buraków garść suszonych grzybów(...) minut. Włóż rybę na 5 minut. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Rybę i cebulę zmiel, przypraw, dodaj jajko, wymieszaj. 2. Mąkę zalej wodą, zagnieć ciasto. Pokrój w kwadraty, układaj farsz, sklejaj...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Sposób przygotowania: 1. Przyrządź farsz: grzyby przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Namocz na noc w 1/2 litra wody, następnie ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. 2. Kapustę kiszoną przepłucz na sicie, zalej wywarem z grzybów, dodaj 1-2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut. 3. Cebule obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj...

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

    .... 2. Suszone grzyby (20- -25 sztuk) ugotuj w niewielkiej ilości wody. Kilka odłóż do zupy, resztę posiekaj. Wywar z gotowania grzybów połącz z bulionem. Dodaj buraki, opieczoną cebulę, odłożone grzyby(...) środek każdego nałóż farsz. Zlep uszka. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj do gorącego barszczu.

  • Barszczyk z uszkami

    ..., - pieprz, - 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, - 1 cebula, posiekana natka, - 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, - 1 jajko, - łyżka oleju, - cebula i olej do okraszenia uszek Przygotowanie: 1. Ugotuj wywar z warzyw, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj 30 min. Przecedź, dopraw, dodaj koncentrat. 2. Z mąki, soli i wody zagnieć pierogowe ciasto. Zrób farsz: pokrojoną cebulę...

Artykuły na temat: farsz do uszek z grzybów
  • Uszka z grzybami i orzechami

    Przygotowanie: Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Barszcz z uszkami

    ...1. Przygotuj barszczyk: do garnka wlej 2 l wody, włóż suszone grzyby. Na palniku kuchenki opal nieobraną cebulę i ząbek czosnku. Przekrój na pół i dodaj do grzybów razem z liśćmi laurowymi i zielem(...).  4. Przygotuj farsz: grzyby zalej szklanką wody i gotuj przez 30 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowane, drobno pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem.  5. Rozwałkuj ciasto...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Uszka z grzybami

    Z podanej ilości składników otrzymamy 117 maleńkich uszek. Do farsz można wykorzystać ugotowane grzyby suszone wyjęte z zupy grzybowej. Podane ciasto jest miękkie, idealne do sklejania. Uszka najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i majeranek. Przygotuj farsz. Grzyby mocz w wodzie całą noc, a następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno...

  • W każdym domu robi się je nieco inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, iż wielu Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnych uszek. Fot. 123RF/Picsel Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem...

  • Uszka na trzy sposoby

    Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym. Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie(...). Odpowiednikiem polskich uszek są popularne włoskie tortellini, które zwykle jada się z sosem pomidorowym albo z oliwą i parmezanem. Jeśli zostaną wam uszka z Wigilii, na drugi dzień śmiało możecie...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...