• Informacje na temat:

    farsz do pierogow z kapusta i pieczarkami przepis

Przepisy na temat: farsz do pierogow z kapusta i pieczarkami przepis
Artykuły na temat: farsz do pierogow z kapusta i pieczarkami przepis
  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...tego trzeba było mieć wprawę: babcia dawała farszu suto, więc miejsca na ozdobną falbankę na brzegach pozostawało niewiele. Nigdy później, w żadnej restauracji, nie jadłam pierogów tak pysznych jak te(...). Wtedy zakochałam się na nowo w rosole i robię go często - moja starsza córka Zosia uwielbia to danie. Nie brałam przepisu od mamy, sama opracowałam recepturę. Gotowanie rosołu jest proste, każdy...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Pyszne dania wielkopostne

    Oto kilka przepisów na proste, postne i niedrogie potrawy.

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...świątecznych resztek stworzyć całkiem nowe danie? Dzięki temu przepisowi pozbędziemy się wszystkich pozostałości po wielkanocnym śniadaniu. Do przyrządzenia ciasta chlebowego będziemy potrzebować 400ml(...) rozgrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut. Serwujemy z dodatkiem sosu chrzanowego, który przyrządzimy mieszając pozostały po świętach chrzan z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Farsz Po...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...może zabraknąć karpia i śledzia - muszą być pyszne, bo od nich w dużej mierze zależy udana Wigilia. Zawsze jest barszcz czerwony, koniecznie z pieczonych buraków, z uszkami faszerowanymi pieczarkami(...) - nikt nie zrobi takiego, jak lubię. Farsz makowy Aby przygotować dobrą masę makową, zaczynamy od zaparzenia maku gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • ...naprędce jakiś przepis, bowiem nic nie mogłam odnaleźć na necie. A zatem: Ciasto na pierniki 2 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1 szklanka mąki razowej z pełnego przemiału 1/2 małego słoika(...) i długo mieszać, wówczas lukier zrobi się całkiem biały i szybko zasycha. A potem ozdabiałam różnymi, kupionymi ozdobami - na przykład posypką.   Następnie farsz do uszek. 2 kg pieczarek, umyć...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...