• Informacje na temat:

    farsz do ciasta francuskiego z fetą

Przepisy na temat: farsz do ciasta francuskiego z fetą
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Wypróbowany przepis na "Tarta z ciasta francuskiego z fetą"

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    ...farszu i zwiń. Odetnij pierwszy wałeczek, pokrój go na 4-5 mniejszych kawałków. Powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całą porcję ciasta.  3. Paszteciki posmaruj żółtkiem, posyp wybranymi ziarenkami. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 20 minut.  Kwiatuszki ze szpinakiem i z fetą, posypane sezamem Sposób przygotowania 1. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj...

  • Coś na szybko dla niespodziewanych gości, a może coś do pudełka śniadaniowego lub do pracy… Jakby nie było ślimaczki przygotowuje się bardzo szybko, polecam również wersje z pieczarkami. Szpinak można polubić. W takiej wersji jeśli chodzi o mnie, jest mało wyczuwalny a moi chłopcy też jedli, chodź nie przepadają za szpinakiem.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...otworki. W kuchni greckiej bardzo często wykorzystuje się ją do zapiekania potraw oraz do różnego rodzaju farszów, np. warzywnych czy mięsnych oraz do sałatek. Latem często jada się ją z arbuzem lub(...) z krowim) - podczas gotowania powstaje na wierzchu kożuch z tłuszczu i z niego właśnie robi się ten ser o konsystencji twarożku. Używa się go najczęściej do farszu, np. z miodem i rodzynkami, którym...

  • Przekąska w sam raz na wieczór z przyjaciółmi.

  • Zostań w domu… i grilluj!

    ...chlebem. Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego Sposób przygotowania Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp(...) w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz...

  • Zawsze dobrze mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Dzięki niemu w prosty sposób można przygotować smaczne małe co nieco. Proponuję przekąskę z farszem pieczarkowym z suszonymi pomidorami i serem feta. Pysznie smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka na szwedzki stół.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...) otworki. W kuchni greckiej bardzo często wykorzystuje się ją do zapiekania potraw oraz do różnego rodzaju farszów, np. warzywnych czy mięsnych oraz do sałatek. Latem często jada się ją z arbuzem lub...

  • Można je także zrobić na słodko np. z białym serem i dżemem.

Artykuły na temat: farsz do ciasta francuskiego z fetą
  • Księga smaków: Quiche

    Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany. Potrawa ta ze względu na dużą dowolność(...) minut w 180 °C. Ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim Formę wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i wylej nadzienie z duszonego szpinaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą. Na...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Pora na pora

    ...na połowę ciasta francuskiego, drugą nakryj farsz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do zrumienienia ciasta ok. 20 minut. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. Aksamitna zupa z pora(...) jogurtem, przypraw i delikatnie wymieszaj. Podawaj w towarzystwie tostów. Pod pierzynką z ciasta Por to warzywo uniwersalne i dobrze będzie smakował też z piekarnika. Przykryj go ciastem francuskim...

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Naleśnikowe inspiracje

    ...i słodką papryką. Na małą patelnię wsyp łyżeczkę sezamu. Nalewaj 1/6 ciasta i smaż z obydwu stron. Wykładaj na talerz, nakładaj farsz, posyp pokruszoną fetą i podawaj od razu. Miodowy na maślance(...) Florencji, skąd do Francji trafiły dzięki zamążpójściu Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła francuskiego władcę, a było to w połowie XVI wieku. Istotny jest jednak fakt, że naleśniki szybko zyskały...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Biały ser w roli głównej

    ...w temperaturze 180° C. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 355 kalorii Paszteciki francuskie Składniki na 4 porcje: opakowanie (30 dag ) mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła 1 i 1/2 szklanki mąki(...) w kwadraty o boku 10 cm. Bryndzę włóż do miski, dodaj serek śmietankowy, tymianek i cząber. Wymieszaj widelcem. Na każdy kwadrat ciasta nałóż serowy farsz, złóż w trójkąt, zlep brzegi. 3. Paszteciki układaj na...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...