• Informacje na temat:

    ewa w swojej kuchni

Przepisy na temat: ewa w swojej kuchni
  • Powraca "Kuchnia pełna cudów"

    ...„Kuchnia pełna niespodzianek” to uwspółcześniona edytorsko, ale wydana z poszanowaniem dla oryginału książka bardzo popularnej w latach 70. autorki literatury dziecięcej, Marii Terlikowskiej, ze stylowymi ilustracjami znakomitej rysowniczki Ewy Salamon, której oprawa graficzna nadaje opowieści niezapomniany klimat, stanowiąc integralną część samej książki.

  • Podam wam świetny pomysł na fasolową po której nie ma wzdęć no i oczywiście gazów też nie ma aż tak dużych. Tak mnie nauczył mąż u niego w domu tak się jadło i powiem wam dobry to jest patent całkiem inaczej smakuje fasolowa niż zapalana, ze śmietaną czy też czysta bez niczego. Tyle tylko że musicie sami ugotować aby się przekonać.

  • Zdrowie ma swój początek w jelitach

    ...włączmy je do menu. Zadbajmy o siebie świadomie. Zdrowie rozpoczyna się w kuchni, nie w aptece. Zdrowie ma swój początek w jelitach.  One są naszym centrum dowodzenia.     Ewa Koza...

  • Bo przecież przez żołądek do serca... Chyba to przepis dla panów. Nawet tych, którzy potrafią zrobić tylko jajecznicę. Proste danie, ale ręczę Wam, że jeśli podacie je na romantyczną kolację, to reszta afrodyzjaków może okazać się zbędna… Oczywiście w sezonie kiedy jeszcze są zielone szparagi i już pokazują się pierwsze kurki. Poza sezonem zostają nam mrożonki. Ale powinny smakować równie dobrze…

  • Dziennikarstwo od kuchni

    ...doświadczeniu. Opowiedziane historie zapadają w pamięć, ponieważ dotyczą nie osób trzecich, ale samych autorów. Na co dzień stykamy się z nimi poprzez ich teksty, głos w radiu czy oglądając ich w telewizji. Możemy zatem sprawdzić/przekonać się, że rady nie są wyssane z palca, lecz autorzy stosują je w swojej codziennej praktyce. Nie sposób wymienić wszystkich autorów (pełną listę zamieszczamy...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Miłość od kuchni

    Walentynki, rocznica ślubu, urodziny ukochanej osoby... Wyjątkowa okazja dla zakochanych, którzy nie celebrują swojej miłości wystarczająco często przez brak czasu, nieśmiałość albo... nie ukrywajmy(...). Jabłko jako takie afrodyzjakiem nie jest, ale jest jego najstarszym symbolem. Pomysłodawczynią kuchni uwodzenia była znana wszystkim mityczna bogini Afrodyta, która łaskawie użyczyła swego imienia...

  • Mamy chyba słabość do nadawania różnych nazw potrawom… Tę, prawdopodobnie ze względu na kolorystykę, nazwaliśmy sałatką elfów… Generalnie, oprócz niewielkiej ilości majonezu, samo zdrowie. Ale przecież czym byłoby życie (i kuchnia) bez drobnych grzeszków ;) Brokuł występuje tu w roli głównej ale i reszta orszaku elfów zdrowia doda… Więc do dzieła…

  • Malika: Umiejętność łączenia smaków można sobie wyrobić

    ...- Umiejętność łączenia smaków można sobie wyrobić - przekonuje PAP Life Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz. Autorka książki "Przyprawy" proponuje np. połączenie pieprznego karpia z rodzynkami, migdałami i cukrem zamkniętego w ciasteczku-puzdereczku.

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

Artykuły na temat: ewa w swojej kuchni
  • Zostań TopChefem w swojej kuchni!

    .... Zapraszam do kuchni TOP CHEFA!" - Ewa Wachowicz "Odkryjcie, jak smakuje przyszłość ojczystej kuchni! Uczestnicy kolejnych edycji TOP CHEFA to nowa, młoda elita polskiej gastronomii. Oni kształtują...

  • Lubisz gotować i chcesz doskonalić swoje umiejętności kulinarne? A może chciałbyś rozpocząć przygodę z gotowaniem, ale nie wiesz, od czego zacząć? Oto książka dla Ciebie! Doświadczeni kucharze - jurorzy i uczestnicy drugiej edycji programu „Top Chef" Telewizji POLSAT - proponują praktyczne przepisy na oryginalne i smaczne potrawy oraz radzą, jak doskonalić swój warsztat kulinarny. Znajdziesz tu: - 30 doskonale skomponowanych zestawów przystawka + danie główne + deser, - 15 przepisów na „...

  • Ewa Wachowicz: Potrawy inspirowane jesienią

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz proponuje potrawy inspirowane złota polską jesienią.

  • Bez względu na to, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też początkującą amatorką gotowania, w twoich kuchennych szafkach powinno znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych sprzętów. Dzięki nim przygotowanie ulubionych dań będzie nie tylko łatwiejsze i szybsze, ale także zdecydowanie bardziej przyjemne. Patelnia Komu choć raz w życiu zdarzyło się gotować w kuchni bez patelni, ten doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że trudno o bardziej praktyczne naczynie. Przywykliśmy do przygotowywania na...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    ...​Ewa Wachowicz w najnowszych odcinkach swojego autorskiego programu proponuje przepisy na potrawy szybkie w realizacji, dodatkowo skomponowane ze składników, które każdy znajdzie w swojej lodówce lub(...) kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz odwiedzą goście - autorzy ciekawych przepisów i laureaci konkursu na najlepszą recepturę.

  • Jesień jest czasem, kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju dolegliwości. Przeziębienia, katar, stany zapalne są często wadą jesieni, choćby nawet tej złotej i ciepłej. Nasze paznokcie, skóra i włosy również odczuwają skutki zmiany pory roku. Co robić gdy te ostatnie zaczynają nadmiernie wypadać? Fot. 123RF Do opanowania jesiennej utraty włosów nie potrzebujemy masy aptecznych medykamentów. Wszystkie składniki potrzebne nam w walce z wypadaniem włosów, znajdziemy we...

  • Misa mocy, Ewa Ługowska

    ...portfel. Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje - i w dodatku przepyszna! Ewa Ewa Ługowska - trenerka zdrowej kuchni, autorka bloga www.misamocy.pl.  Po latach etatowej(...)CZY WIESZ, ŻE MOŻESZ URATOWAĆ ŚWIAT WE WŁASNEJ KUCHNI? Kuchnia dobra dla planety to ta, która jest również zdrowa dla nas. Sięgając po nieprzetworzone produkty albo lokalne warzywa i owoce...

  • O miłośnikach ostrych przypraw krążą różne plotki. Najczęściej bierze się ich za poszukiwaczy przygód i adrenaliny. Świadczą o tym choćby opakowania pikantnych produktów, które straszą płomieniami, rozpalonymi do czerwoności licznikami prędkości i wymownymi wykrzyknikami. Spożywanie takich potraw wydaje się być równie nierozsądne, jak skakanie bez spadochronu! Jak to więc możliwe, że fani ostrego jedzenia cieszą się tak dobrym zdrowiem? 1. Pikanteria przedłuża życie Podczas podróży pewnie nie...

  • Szef kuchni Ewa Olejniczak: Nudna dieta, to dieta bez wyobraźni

    Dieta bez glutenu, mleka może być trudna do strawienia dla smakoszy. W rozmowie z PAP Life Ewa Olejniczak, jedna ze współautorek książki ""Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu" zapewnia, że dieta nie musi być nudna i może być impulsem do odkrywania nowych smaków.

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

Wideo na temat: ewa w swojej kuchni
  • Dom z drzewem w salonie i kuchnia w stylu rustykalnym

    Monika i Dariusz Dąbrowscy urządzili swój dom w stylu rustykalnym. - Tu jest mnóstwo rzeczy z targów staroci - zdradziła w "Dzień Dobry TVN" Dąbrowska. Dlaczego lampy zrobili ze słoików? Skąd wzięło się w ich salonie drzewo? W studiu programu ekspertka urządzania wnętrz Ewa Mierzejewska powiedziała, jak stworzyć w kuchni styl rustykalny.