• Informacje na temat:

    ewa piernik

Przepisy na temat: ewa piernik
  • W święta zaskocz gości gruszką z wina podaną z... lodami gorgonzola

    Jak inaczej niż świątecznym piernikiem możemy zaskoczyć swoich gości? "Gruszką gotowaną w czerwonym winie, podaną z czymś zupełnie odjechanym - lodami albo musem z gorgonzoli" - radzi PAP Life Malika, czyli Ewa Szyc-Juchnowicz.

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Piernik świąteczny po mojemu

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Smaczny i szybki do zrobienia piernik, bardzo miękki i puszysty

  • Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

  • W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.

  • Świąteczny piernik z orzechami, korzennymi przyprawami i miodem. Aromatyczny i delikatny.

  • Smaczne ciacho do kawy..

Artykuły na temat: ewa piernik
  • "Historia łakomstwa i obżarstwa”, Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

    Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, autorka książki ,,Historia łakomstwa i obżarstwa”, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Harde 5 czerwca 2019 r., zabiera czytelników w smakowitą podróż w czasie z łyżką i widelcem w ręku.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Piernik z myślą o świętach

    Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Choinki polskich gwiazd: Jak wyglądają w tym roku?

    ...bombki na drzewku Julii Wieniawy przypominają... zabawki jej psa. Natalia Siwiec przyozdobiła swoje drzewko piernikami. W tym roku Lewandowscy przyozdobili choinkę złotymi bombkami i kokardkami. To ostatnie święta rodziny spędzane we trójkę - Anna Lewandowska jest bowiem w ciąży! Dorota Szelągowska postawiła w tym roku na białe ozdoby.  W domu Rafała Maślaka dominują królewskie kolory...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Goździk – więcej niż świeży oddech

    .... Sproszkowane warto dodać do pierników, pasztetów, gulaszu, makaronów i dań rybnych.   Ewa Koza, mamsmak.com         ***Zobacz także***(...) drzewa, które wywodzi się z Azji. Lecznicze właściwości goździków wynikają z zawartego w nich eugenolu, substancji o licznych właściwościach leczniczych. Eugenol zmniejsza aktywność enzymów...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Szybkie ciasto na maślance

    ...½ szklanki cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Dekorować cukrem pudrem. Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje -ulubione".  Zobacz też inne przepisy Ewy Wachowicz: Piernik z myślą o świętach...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...