• Informacje na temat:

    ewa piecze pierniki

Przepisy na temat: ewa piecze pierniki
  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku.

  • Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

  • Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Dostatek dobrego miodu, wiekowe doświadczenia sprawiły iż pierniki traktowano jako rarytas, a ich smak doprowadzano do perfekcji. Dziś pierniki znane są chyba każdemu, a największą frajdę z dekorowania i pieczenia mają...

  • Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pierniczki. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie i pachnące, a gdy z ciasta powycinamy gwiazdkowe kształty, będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

  • Bardzo dobry przepis na pierniki, jak raz je zrobisz na pewno ci posmakują,

Artykuły na temat: ewa piecze pierniki
  • Piernik z myślą o świętach

    ..., 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Bakalie: 100 g rodzynków, 150 g śliwek suszonych, 150 g. moreli suszonych.  Przygotowanie: Margarynę rozpuścić w garnku - w żadnym wypadku nie powinna się zagotować. Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne i mielone goździki. Wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Ponieważ pieczenie odbywało się w środku nocy, białka trzeba było ubić widelcem. Miałam wtedy kilka lat i z przerażeniem patrzyłam na tę karkołomną czynność. Byłam przekonana, że to najcięższa(...) października, nastawiam ciasto na pierniki. Bo ciasto na pierniki powinno leżakować minimum 4 tygodnie. A na początku grudnia zabieram się za pieczenie. Każdego roku piekę z półtora tysiąca pierników...

  • Perfumy łasucha

    ...przyjaźnie. A takich jest większość.  Rozmawiała Ewa Sarnowicz Zobacz także:

  • Szybkie ciasto na maślance

    Składniki: 5 jajek, 1½ szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 szklanka maślanki, ½ szklanki oleju z pestek winogron, 2½ szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórków kokosowych, cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka...