• Informacje na temat:

    ewa gotuje ziemniaki pieczone w piekarniku

Przepisy na temat: ewa gotuje ziemniaki pieczone w piekarniku
  • Ziemniak na zdrowie

    Nierzadko można usłyszeć, że ziemniaki są bardzo kaloryczne, że powinniśmy ich unikać. Warto zastanowić się skąd takie przekonanie?

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni.

  • Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)

  • Dziś sobota więc się kręci robota, miałam ugotować zupkę z botwinki ale że wczoraj byłam na zakupach i kupiłam ćwiartki z kurczaka więc pomyślałam sobie że je upiekę będzie super obiadek. I się nie pomyliłam rodzinka zachwycona a i koleżankę zaprosiłam była również bardzo zadowolona.

  • Kotlety schabowe pieczone wraz z warzywami w piekarniku to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.

  • Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem - gwarantuję. :-) Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. :-) Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno.

  • ziemniaki można piec na grillu lub w piekarniku, z surówką lub sosem czosnkowym mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięska z grilla

  • Inna wersja, inny smak zwykłych kartofli:)

Artykuły na temat: ewa gotuje ziemniaki pieczone w piekarniku
  • Wcale nie taki kaloryczny

    Nierzadko można usłyszeć, że ziemniaki są bardzo kaloryczne, że powinniśmy ich unikać. Warto zastanowić się skąd takie przekonanie?

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ..., miód. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj. Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym. Przygotowania zaczynam już w październiku! Ewa Wachowicz (45 l.) jurorka w programie Top Chef, autorka książek kulinarnych i gospodyni programu "Ewa gotuje". Kiedy spotykamy się w wielkim rodzinnym gronie, przekrzykujemy się, śpiewamy kolędy, wspominamy, wspólnie oglądamy...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Zupa krem z buraka

    .... Następnie zalewamy wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie składniki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około dwudziestu minut, aż warzywa będą miękkie. Wciskamy czosnek, wlewamy(...) wieku: dzieciom i osobom starszym serwujmy głównie gotowane lub pieczone. Burak ma wyjątkowo wysoką zawartość błonnika  i może nadmiernie przyspieszyć pasaż jelitowy. Są rekomendowane przy przeziębieniu...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • 20 leków z jesiennego ogródka

    ...drewnianą łyżką. Gdy ocet przestanie się pienić, przelej go przez sitko do szczelnie zakręcanych butelek. Trzymaj w chłodzie. Pij 2 łyżeczki w szklance wody rano na czczo. 5. Pieczone jabłko dla leniwych jelit: Umyte, osuszone i wydrążone jabłko włóż do małego naczynia żaroodpornego. Wlej 50 ml soku jabłkowego. Zapiekaj 50 min w 180 st. (co 15 min polewaj sokiem). Chrzan przyjdzie z pomocą stawom...

  • To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem. Fot. 123RF/Picsel Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...