• Informacje na temat:

    ewa gotuje świąteczne

Artykuły na temat: ewa gotuje świąteczne
  • Ewa Wachowicz: Jak odnaleźć miłość

    ..."Wystarczy dobrze się rozejrzeć”, przekonuje Ewa. W rozmowie z SHOW opowiada o świętach, relacji z nastoletnią córką i domu rodzinnym. Zdradza też, dlaczego nie wróci do polityki.

  • Dodaj do Smakera przepis na wigilijne danie, a być może to właśnie do ciebie trafi jeden z trzech zestawów nagród. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Z pewnością w waszych kuchniach już trwają przygotowania do świątecznego biesiadowania. To świetna okazja, aby wziąć udział w naszym konkursie! Tym razem jego tematem są świąteczne potrawy. Dodaj do Smakera swój przepis i wyślij nam link do niego za pośrednictwem poniższego formularza.Jedną z nagród w konkursie jest...

  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Świąteczne dylematy z rodziną w tle

    Zanim usiądziemy do świątecznego stołu, dobrze wyjaśnić sobie różne nieporozumienia. Nasz ekspert podpowiada, co zrobić, żeby Boże Narodzenie było czasem spokoju i wzajemnego zrozumienia.

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach i zawsze znika błyskawicznie. Co bardzo ważne, sernik jest również doskonałym polem do kuchennych eksperymentów. Fot. 123RF/Picsel Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów starożytnych. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. W dziele pt. „De Re Rustica", którego autorem jest rzymski polityk, mówca i pisarz...

  • Ewa Wachowicz i Jean Reno "100 x 100"

    ...kulinarnych, przygotowywał... pierogi. Jak mu poszło? - Znamy Jeana z różnych wcieleń, wielu wybitnych ról, ja poprosiłam go, by wcielił się w rolę kulinarną i wykazał pełne zawodowstwo - mówi Ewa(...) - mówiła zaraz po spotkaniu Wachowicz. Jean Reno poznał przepis na tradycyjne świąteczne pierogi z kapustą oraz na pierogi z suszoną śliwką sechlońską. Pierwszy raz miał też okazje ich skosztować...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. Fot. 123RF/Picsel We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki...

  • Ewa Gawryluk: Idę z uśmiechem przez życie

    Wielkanocy. Sądząc po świetnej sylwetce, można przypuszczać, że świąteczne obżarstwo pani nie grozi...? Ewa Gawryluk : - Nie byłabym tego pewna (uśmiech). Utarło się już od kilku lat, że na(...), oznajmiające światu, że nastało wielkie świętowanie! A następnego dnia, w lany poniedziałek - wielkie oblewanie? - Dokładnie! W ruch idzie wszystko, co nosi wodę - wiadra, miski, konewki. A jak tego...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....