• Informacje na temat:

    ewa gotuje surówka z marchwi i buraków

Przepisy na temat: ewa gotuje surówka z marchwi i buraków
  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ...możemy gotować, smażyć, dusić i zapiekać, jednak najcenniejsza odżywczo zawsze będzie podawana na surowo. Warto też wiedzieć, że w marchwi poddanej obróbce termicznej diametralnie wzrasta indeks(...), ale też z uwagi na błonnik wypełni żołądek i utrwali uczucie sytości, dzięki czemu zmniejszy ochotna niezdrowe przekąski. Sok z marchwi? W latach osiemdziesiątych niemal we wszystkich domach...

  • Marchew nam służy

    Niepozorny, pomarańczowy korzeń marchwi kryje w sobie cały arsenał dobroczynnych właściwości. Nic dziwnego, że często od marchewki zaczynany rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia. Surowe warzywo, włączone do jadłospisu, przyniesie niezliczone korzyści. Także dorosłym.

  • Marchew dla zdrowia

    Niepozorny, pomarańczowy korzeń marchwi kryje w sobie cały arsenał dobroczynnych właściwości. Nic dziwnego, że często od marchewki zaczynany rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia. Surowe warzywo, włączone do jadłospisu, przyniesie niezliczone korzyści. Także dorosłym.

  • Marchew: Warzywo idealne

    Niepozorny, pomarańczowy korzeń marchwi kryje w sobie cały arsenał dobroczynnych właściwości. Nic dziwnego, że często od marchewki zaczynany rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia. Surowe warzywo, włączone do jadłospisu, przyniesie niezliczone korzyści. Także dorosłym.

  • Najlepsze z warzyw

    Niepozorny, pomarańczowy korzeń marchwi kryje w sobie cały arsenał dobroczynnych właściwości. Nic dziwnego, że często od marchewki zaczynany rozszerzanie jadłospisu niemowlęcia. Surowe warzywo, włączone do jadłospisu, przyniesie niezliczone korzyści. Także dorosłym.

Artykuły na temat: ewa gotuje surówka z marchwi i buraków
  • Burak w wielu wariantach

    Burak czerwony, obok kapusty i marchwi, jest trzecim z wielkiej trójki warzyw, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Nie tylko pobudza apetyt, ale działa też odświeżająco i jest lekkostrawny(...) na bazie mięs. Esencja wartości odżywczych  Nie sposób dyskutować z faktem, że najwięcej dla zdrowia wyciśniemy zjadając surowe buraki. Możemy je śmiało serwować w surówkach i sokach...

  • W przydomowym ogródku możecie wyhodować cudowne warzywa, które zapewnią wam moc witamin i substancji odżywczych. Przekonajcie się jak niepozorna marchew wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko....

  • Sok z kapusty – remedium na późną jesień

    ...połączyć świeży sok z kapusty ze świeżo wyciskanym sokiem z marchwi, buraka, ogórka, dyni, pomidorów czy natki pietruszki. Ten smak, jak i każdy inny, musimy w pewnym sensie oswoić. Trzeba pamiętać, że smakuje nam to, do czego się przyzwyczailiśmy. Nikt nie urodził się z miłością do kotletów schabowych czy pierogów. Dajmy sobie szansę polubić to, co szczególnie służy naszemu zdrowiu. Ewa...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Pora na detoks

    ...z marchwi (pij go codziennie), surówka z utartej białej rzodkwi, drobno pokrojonej cykorii, posypana zieloną pietruszką. • II Śniadanie: Pokrój w ćwiartki dwa jabłka i rozgotuj je w małej ilości wody(...) elektrycznym lub w piekarniku. • Podwieczorek: Jabłko pieczone, surówka z marchwi i selera, doprawione sokiem z cytryny, szklanka soku pomidorowego, herbata z róży. • Kolacja: Leczo z warzyw...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...