• Informacje na temat:

    ewa gotuje sos do salatki

Przepisy na temat: ewa gotuje sos do salatki
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...mazurek, ale polukrowany na fioletowo i ozdobiony... świeżymi fiołkami! Lubię nowinki, ale cenię także tradycję. Moja gęś faszerowana w sosie z jarzębiny zajęła pierwsze miejsce w konkursie(...). Przychodzą obie siostry z mężami i dziećmi. Razem gotujemy, a potem siadamy do stołu i rozmawiamy. Kilka dni temu nasi mężowie wyjechali wspólnie na ryby. Nagle telefon: "Dziewczyny, wracamy, bo tutaj...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Kalarepa – sojuszniczka naszego zdrowia

    ...parze, na przykład pokrojona w słupki i serwowana z ulubionym sosem. Kalarepa jest też wdzięcznym dodatkiem zarówno do wegetariańskich, jak i mięsnych zapiekanek. Nadaje się do dań jednogarnkowych(...) również stałym elementem jadłospisu osób borykających się z anemią - zawierają istotne ilości żelaza. Ewa Koza, mamsmak.com  

  • Przepis na sajgonki już kiedyś był. Dotychczas kupowałam gotowy sos. Teraz zrobiłam swój i wyszedł bardzo podobny.

  • Trzy kolory soczewicy

    ...około kwadrans. Ta odmiana soczewicy jest najdrobniejsza. Doskonale łączy się smakowo z zupami, pastami, sosami. Możemy też przygotować z niej puree. Ziarna zielonej soczewicy warto namoczyć przed ugotowaniem. Nawet po około 30 minutach gotowania zielona soczewica zachowuje sypkość. Jest wdzięcznym dodatkiem do sałatek, past i kremów. Ewa Koza, mamsmak.com...

  • Przepis jak samemu przygotować sos do sałatki.

  • Przepis dała mi teściowa. Gdy nie mamy gotowego sosu możemy go zrobić sami.

  • Fantastyczny do gyrosa i dań z grilla

  • Sos który was zachwyci, smakiem i prostotą wykonania.

  • Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.

Artykuły na temat: ewa gotuje sos do salatki
  • Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

    W 345. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą kulinarną podróż i prezentuje potrawy inspirowane kuchnią naszych byłych zaborców.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Ewa Chodakowska: Mężowi ufam bez granic

    ...gotuje? - W akcie desperacji jest w stanie coś zrobić. Zazwyczaj jest to makaron z sosem. To raczej po włosku. A co z kuchnią grecką? - (śmiech) Sałatka grecka. Pokroić warzywa, wrzucić do miski(...)Agnieszka Niedek: Trzy bestsellery, kilkanaście płyt z treningami, własne studio fitness, rekord Guinnessa w kategorii największy otwarty trening fitness, teraz autorski program "Be Active. Ewa...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Dieta na lata - 30+

    ...szykuje się do walki - wyjaśnia dr Ewa Matyska-Piekarska. U niektórych znika wtedy ochota na jedzenie. Ale spora część kobiet zaczyna stres zajadać. - Trzydziestolatki najczęściej nie(...) Justyna Domanowska-Kaczmarek. - Stres najczęściej zajadają kobiety z tendencją do nadwagi - mówi Ewa Matyska-Piekarska. Prawdopodobnie dlatego, że ciągle próbują się odchudzać: gdy się denerwują...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Dieta na lata - 30+

    ...szykuje się do walki - wyjaśnia dr Ewa Matyska-Piekarska. U niektórych znika wtedy ochota na jedzenie. Ale spora część kobiet zaczyna stres zajadać. - Trzydziestolatki najczęściej nie(...) Justyna Domanowska-Kaczmarek. - Stres najczęściej zajadają kobiety z tendencją do nadwagi - mówi Ewa Matyska-Piekarska. Prawdopodobnie dlatego, że ciągle próbują się odchudzać: gdy się denerwują...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Fenkuł – jak go serwować?

    .... Łodygi kopru włoskiego są dobrym dodatkiem do zup i sosów. Liście i nasiona stanowią natomiast cenną przyprawę. Szpinak z fenkułem na ciepło   Potrzebne będą: fenkuł: jedna bulwa, szpinak świeży: jedno opakowanie, 2  łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, opcjonalnie papryczka chilli. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...