• Informacje na temat:

    ewa gotuje przyprawe do zupy

Przepisy na temat: ewa gotuje przyprawe do zupy
  • Najcenniejsze w jednym garnku

    Korzystajmy z rodzimych warzyw korzeniowych. Możemy ich użyć na przykład do zrobienia pysznej, rozgrzewającej zupy krem, która nie tylko nasyci, ale też wpłynie na usprawnienie procesów trawiennych(...): tani i łatwo dostępny zestaw warzyw, dzięki któremu w prosty sposób przygotujemy pożywny posiłek. Aby ugotować zupę dla czterech dorosłych osób potrzebne nam będą następujące ilości składników...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ..., stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę. Jarmuż na surowo Pierwszym ze sposobów włączenia(...) wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita. Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała...

Artykuły na temat: ewa gotuje przyprawe do zupy
  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

    Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Recepta na listopad

    W listopadzie postawmy na rozgrzewające i pożywne zupy. Musimy dostarczyć organizmowi wartości odżywczych, najlepiej korzystając z lokalnych produktów, nie przesadzając  z kalorycznością. Rozgrzewajmy ciało jedząc dedykowane tej porze roku produkty i nie zaśmiecajmy organizmu nadmiarem, bo w konsekwencji zgromadzimy nadmiar tkanki tłuszczowej. Zupa będzie doskonałym daniem zarówno po powrocie...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Zupa krem z buraka

    ...: krem z buraków. Najlepsze na zimę Do przygotowania rozgrzewającej zupy krem dla czterech - sześciu osób będą nam potrzebne następujące składniki: kilogram buraków, duży ziemniak, por (biała(...). Następnie zalewamy wrzątkiem tak, by woda przykryła wszystkie składniki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około dwudziestu minut, aż warzywa będą miękkie. Wciskamy czosnek, wlewamy...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...

  • Rozgrzewamy organizm

    ...opcje rozgrzewające na jesienno-zimowe popołudnia. Te z białych i zielonych warzyw zostawmy na cieplejszą porę roku. Intuicyjnie dobierzmy również rozgrzewające przyprawy. Krem z ziemniaków doskonale(...), jest wdzięcznym dodatkiem do każdej zupy, również rosołu. Odważnie korzystajmy z mocy ziół i przypraw, które nie tylko podkreślą nuty smakowe, ale zostawią na dłużej uczucie ciepła po jedzeniu. Jesień...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....