• Informacje na temat:

    ewa gotuje potrawy na parze

Przepisy na temat: ewa gotuje potrawy na parze
  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    ...parowy nie tylko ugotuje danie na parze, zatrzymując składniki odżywcze w użytych produktach, ale również je upiecze.  - Połączenie pary i gorącego powietrza sprawia, że przygotowywane potrawy są(...) zasięgiem - przekonuje Ewa Lutomirska, product manager Kitchen w Electrolux. - Z kolei funkcja Assisted Cooking dobierze odpowiedni program i czas pieczenia do przyrządzanej potrawy. Przy minimalnym...

Artykuły na temat: ewa gotuje potrawy na parze
  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • A jeśli brak mi kulinarnej smykałki?

    Lubisz gotować? Ja lubię, choć nie jest to moja ulubiona czynność. Zdecydowanie bardziej lubię jeść. Z racji tego, że przygotowane własnoręcznie potrawy mają niepodważalną wartość, polubiłam(...) odżywczych. Ugotujmy na parze pstrąga z ziemniakami pokrojonymi w grube talarki. Podajmy z sałatą i kiszonymi ogórkami. Ugotujmy brązowy ryż. Już na talerzu dodajmy kawałki sera feta i miks ulubionych...

  • Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem. A skoro jest u nas tak lubiana, warto się czegoś o niej dowiedzieć. Fot.123RF/Picsel Biała kiełbasa wywodzi się z Wielkopolski, gdzie była jedzona już w wieku XVII. W polskiej tradycji jest to kiełbasa surowa lub parzona, niezbyt mocno rozdrobniona, zwykle przygotowywana z wieprzowiny wzbogacanej czasem wołowiną. W sklepach dostępna...

  • Techniki termicznej obróbki żywności

    ..., gotowanie na parze, duszenie, pieczenie i smażenie. Kluczowa jest temperatura  Podstawowym celem obróbki cieplnej żywności, poza oczywiście walorami smakowymi, jest pozbycie się chorobotwórczej(...) składników odżywczych, z naciskiem na witaminy. Podgrzewanie żywności powyżej temperatury 120°C skutkuje wytworzeniem akrylamidu , związku o działaniu rakotwórczym. Dotyczy to głównie smażenia w głębokim...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Rozgrzewamy organizm

    ...opcje rozgrzewające na jesienno-zimowe popołudnia. Te z białych i zielonych warzyw zostawmy na cieplejszą porę roku. Intuicyjnie dobierzmy również rozgrzewające przyprawy. Krem z ziemniaków doskonale(...) i zima to najlepszy czas, by wzbogacić potrawy mocą kurkumy, pieprzu, kolendry, kozieradki, cynamonu, goździków, majeranku, tymianku, kminku i kuminu rzymskiego, lubczyku, papryki zarówno słodkiej...

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • A co jeśli nie chleb?

    ...i rybami, ale sprawdzi się również w daniach wegetariańskich: w kompozycji duszonych na parze czy surowych warzyw. Odważne testujmy smaki i nowe połączenia, na przykład w sałatkach. Kasza lubi przyprawy takie jak bazylia, tymianek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi - stanowią dobre dopełnienie potrawy. Ryż Biały, do którego tak już przywykliśmy wcale nie jest jedyną dostępną opcją. Zwłaszcza...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...