• Informacje na temat:

    ewa gotuje domowe przyprawy

Przepisy na temat: ewa gotuje domowe przyprawy
  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy...

  • Zioła i przyprawy: W trosce o zdrowie jelit

    Nie od dziś wiadomo, że odrobina dobrze dobranej przyprawy potrafi zmienić smak i zapach dań. Na co dzień rzadko myślimy o tym, jak dużo dobrego dla zdrowia jesteśmy w stanie z tych sypkich dobrodziejstw uzyskać.

Artykuły na temat: ewa gotuje domowe przyprawy
  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...

  • Życie o smaku kawy

    O potrawce z tapira, modzie na wielkie pośladki i o tym, dlaczego Kolumbijki nie potrafią gotować - opowiada Ewa Kulak-Carvajal, która od 13 lat mieszka w Kolumbii.

  • Odpowiednia mieszanka przypraw potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalny aromat. Dlatego nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu, które bez właściwych ziół i warzyw nie wydobędą z potrawy odpowiedniego smaku. Warto wiedzieć, które przyprawy idealnie komponują się z mięsem, a które pasują do zup i sałatek. Oto nasze podpowiedzi! Najlepsze przyprawy do mięs Jak poprawić smak mięsa? Wszystko zależy od jego gatunku. W przypadku drobiu zdecydowanie możemy pozwolić sobie na eksperymenty....

  • Rozgrzewamy organizm

    ...opcje rozgrzewające na jesienno-zimowe popołudnia. Te z białych i zielonych warzyw zostawmy na cieplejszą porę roku. Intuicyjnie dobierzmy również rozgrzewające przyprawy. Krem z ziemniaków doskonale(...), jak i ostrej, rozmarynu, anyżu czy kardamonu. W zgodzie z metabolizmem Przyprawy i zioła dobierzmy indywidualnie do potrzeb przewodu pokarmowego. Jeśli dokucza nam niestrawność, mdłości...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć wędlin! Oczywiście, te domowej roboty są znacznie smaczniejsze niż te kupowane w sklepach, a ponadto doskonale wiemy co się w nich znajduje. Jeśli sądziliście, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, użytkownicy Smakera sprawią, że zmienicie zdanie. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami,...

  • Atmosferę przy stole tworzą ludzie

    ...- Dzieci, i zresztą nie tylko one, „jedzą oczami”. Nieestetyczny wygląd potrawy może sprawić, że nam się odechciewa jedzenia, a co dopiero dziecku. Dlatego warto poświęcić chwilę i niewielkim nakładem pracy przygotować coś innego niż zwykle - opowiada Paulina Jakubczak, autorka bloga kulinarnego Na Okruszku.

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...

  • Naturalne metody na zaparcia

    ...analogiczna jak dla siemienia lnianego. Napar z tymianku lub majeranku - łyżkę przyprawy zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy 10-15 minut i pijemy 1-2 razy na dobę. Wiele osób robi duże oczy ze zdziwienia(...) kapusty - wrzucamy kawałek kapusty (wielkości porcji tortu) do pół litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut. Studzimy i wypijamy całą wodę. Smak i zapach nie należą do...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...