• Informacje na temat:

    ewa gotuje bezglutenowe

Przepisy na temat: ewa gotuje bezglutenowe
  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...panierka na schabowym jest zrobiona z jajek przepiórczych i bułki bezglutenowej. Nie musisz się uczyć gotowania od nowa, po prostu próbuj modyfikować znane ci przepisy. Jeśli nie masz odwagi lub brakuje ci(...) spis tych niezbędnych. Następnie sprawdź, gdzie w twojej okolicy możesz je dostać. Być może pieczywo bezglutenowe (często oznakowane symbolem przekreślonego kłosa) jest sprzedawane w pobliskiej...

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Naturalne leki są na naszym stole

    ...jutro. Smacznej i zdrowej jesieni.  Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie...

  • Pyszna i bardzo zdrowa odmiana łazanek. Takich jeszcze z pewnością nie jadłaś/eś

  • Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe batoniki"

  • Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I pikantne. Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!

  • Proponuję przepis na bezglutenowe pierogi bez użycia gotowej mieszanki, z trzech podstawowych mąk bezglutenowych: ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, z dodatkiem gumy guar, której nie trzeba się bać, ponieważ są to sproszkowane nasiona pewnej rośliny. Bezglutenowe pierogi z ruskim farszem czyli ziemniaczano-twarogowym z dodatkiem przepysznej duszonej cebulki. Polecam :-)

  • Pierniczki bezglutenowe, świąteczne, miękkie i kruche, prawie jak te glutenowe i nie wymagają leżakowania, są miękkie już na drugi dzień, także można je upiec w ostatniej chwili, serdecznie polecam :-)

  • Coś dziecinnie proste ale za to jakie pyszne z wykorzystaniem cudownej kaszy gryczanej! Polecam szczególnie osobom będącym na diecie bezglutenowej ale i nie tylko!

  • Pyszne babeczki bezglutenowe.

Artykuły na temat: ewa gotuje bezglutenowe
  • Misa mocy, Ewa Ługowska

    ...portfel. Zmiana planety na lepsze jest łatwiejsza, niż nam się wydaje - i w dodatku przepyszna! Ewa Ewa Ługowska - trenerka zdrowej kuchni, autorka bloga www.misamocy.pl.  Po latach etatowej(...). Prowadzi warsztaty kulinarne kierowane do osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. W książce znajdziesz: - ponad 70 przepisów na pyszne potrawy pełne mocy, na bazie sezonowych i lokalnych...

  • Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Fot. materiały prasowe Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie. Produkty już cię nie ograniczą Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe...

  • Szef kuchni Ewa Olejniczak: Nudna dieta, to dieta bez wyobraźni

    Dieta bez glutenu, mleka może być trudna do strawienia dla smakoszy. W rozmowie z PAP Life Ewa Olejniczak, jedna ze współautorek książki ""Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu" zapewnia, że dieta nie musi być nudna i może być impulsem do odkrywania nowych smaków.

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...zauważy, że panierka na schabowym jest zrobiona z jajek przepiórczych i bułki bezglutenowej. Nie musisz się uczyć gotowania od nowa, po prostu próbuj modyfikować znane ci przepisy. Jeśli nie masz(...), przygotuj spis tych niezbędnych. Następnie sprawdź, gdzie w twojej okolicy możesz je dostać. Być może pieczywo bezglutenowe (często oznakowane symbolem przekreślonego kłosa) jest sprzedawane...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Jak rozszerzać jadłospis małego alergika?

    ...bacznie obserwować malca. Jeśli po pierwszej próbie nie wystąpią żadne niepokojące objawy (np. wysypka, ból brzuszka), można stopniowo zwiększać ilość tego pokarmu. Porady udzieliła: dr Ewa Najberg...

  • Wiemy już jakie danie w wersji bezglutenowej najchętniej byście poznali i dlaczego. Zobaczcie zwycięzców, do których powędrują książki z przepisami na dania bez pszenicy. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas swoimi odpowiedziami. Bardzo wielu z Was chciałoby poznać przepis na bezglutenowe pierogi, tort i pizzę... Mamy nadzieje, że w książce zwycięzcy znajdą receptury na ich ulubione dania i podzielą się z nami, tym co uda się im stworzyć. Oto...

  • Co z tym glutenem?

    .... - Niestety, łatwiej nam uwierzyć, że winny jest "tajemniczy" gluten niż przejedzenie - mówi Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego Enel-Med w Warszawie. Tym bardziej że od dawna wiadomo, iż(...). Kto więc odczuje korzyści z jego odstawienia? - Chorzy na celiakię, osoby z alergią i nadwrażliwością na gluten - wyjaśnia dr Anna Wojtasik, specjalista ds. diety bezglutenowej z Instytutu Żywności...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...