• Informacje na temat:

    encyklopedia zdrowego żywienia

Artykuły na temat: encyklopedia zdrowego żywienia
  • Wszystko zaczyna się w kuchni!

    Entuzjasta i propagator zdrowego stylu życia w Polsce. Dietetyk i trener gwiazd, stały gość programów telewizyjnych, ekspert piszący dla najważniejszych portali w kraju. Rok temu podbił rynek wydawniczy swoją pierwszą książką „FIT jest sexy!”. Na potrzeby promocji drugiej, wybrał się za ocean. Trenował nowojorczyków w Central Parku, a także porównywał styl życia Europejczyków i Amerykanów pod...

  • Aktualna piramida zdrowego żywienia jest odpowiedzią na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Odświeżona wersja nieco różni się od poprzedniej, pochodzącej z 2009 roku. Warto dokładnie przyjrzeć się nowym zaleceniom. Fot. 123RF/Picsel Nad stworzeniem nowej piramidy czuwał warszawski Instytut Żywności i Żywienia (IZZ), wyznaczający polskie normy i zalecenia żywieniowe. Modyfikacje powstały wskutek ewolucji wiedzy na temat żywienia i wpływu pokarmów na zdrowie człowieka. Dewizą odnowionej...

  • Błonnik pomaga zwalczać stany zapalne

    ..., a wszystkie one wiążą się z odżywianiem ubogim w błonnik" - wyjaśnia w swojej książce "Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu" popularna dietetyk Gillian McKeith. Jak opisuje, błonnik ułatwia(...) pokazują, że sam błonnik nie jest tym, co bezpośrednio utrzymuje ciało w zdrowiu, ale to on zasila bakterie w jelitach potrzebne do utrzymania zdrowego układu odpornościowego. "Błonnikiem nazywamy...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Co jeść na dobranoc?

    ...- Niedobory pokarmowe, szczególnie w zakresie magnezu, witamin B6 i B3 oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Magnez jest potrzebny do rozluźnienia mięśni i nerwów, a witamin B6 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział w wydzielaniu w mózgu substancji niezbędnych, by się odprężyć - to, jak wyjaśnia na łamach swojej książki "Encyklopedia żywienia" Gillian McKeith...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w...