• Informacje na temat:

    empanadas ciasto

Przepisy na temat: empanadas ciasto
  • Empanadas - pierogi z mięsem

    Składniki: Ciasto: - 25 dag mąki pszennej, - 12 dag masła, - 1 łyżeczka soli, - woda Farsz: - 25 dag mieszanego mięsa mielonego, - 20 dag cebuli, - 2 łyżeczki rodzynek, - 1 łyżeczka oliwy(...) posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych...

  • Pierożki inne niż wszystkie

    Wontony w bulionie Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj razem z oliwą oraz ok. 1/2 bardzo gorącej wody. Potem zagnieść elastyczne, dosyć twarde ciasto. Odłóż je do wystudzenia. W tym czasie(...). Pokrojone warzywa usmaż na oleju.  Wymieszaj z tofu oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i ew. solą. Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Boki...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo...

Artykuły na temat: empanadas ciasto
  • Empanadas

    ...i przyprawy: kmin, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia. Suche składniki na ciasto przesyp do miski, płynne (oprócz oleju) ubij w osobnej misce. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj olej i zagnieć elastyczne ciasto. Owiń folią, schładzaj 30 min. Następnie rozwałkuj i wycinaj krążki. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Empanadas z tuńczykiem

    Sposób przygotowania: 1. Smalec podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj go z mąką, wodą i solą. Odstaw na 30 minut.  2. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę, a oliwki w krążki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę z papryką. Dołóż tuńczyka i smaż 2-3 minuty. Dodaj oliwki. Wymieszaj. Zdejmij z patelni i wystudź.  3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pierożki z tuńczykiem

    Empanadas to hiszpańskie pierożki smażone. Proponujemy w wersji z tuńczykiem.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Fiesta Mexicana

    ...na małym ogniu pod przykryciem 60-80 min. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodaj czerwoną fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Empanadas Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej(...), 1/2 strąka papryczki chili, 1 szklanka kukurydzy konserwowej, olej do smażenia, sól, pieprz. Do przesianej mąki dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, sól, jajko oraz śmietanę, zagnieć gładkie ciasto...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...i świeżymi ziołami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 370 kilokalorii Empanadas Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki), 1 łyżeczka soli(...)Tatarskie kibiny Składniki na 10 porcji : Na ciasto: 25 dag śmietany 22 lub 36 proc., 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła (lub oleju), 1 jajko, szczypta soli. Na farsz: 30

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...