• Informacje na temat:

    dziczyzna w kuchni francuskiej

Przepisy na temat: dziczyzna w kuchni francuskiej
  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Kolacja w kilka minut.

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dziczyzna z sosem grzybowym"

  • Pasztety

    Kiedyś były nieodłącznym elementem wykwintnej kuchni, a ich przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze zwani "pasztetnikami".

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

  • Przepis z książki "Kuchnia europejska", bardzo smaczny.

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

Artykuły na temat: dziczyzna w kuchni francuskiej
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    Ciężka, maślana, skomplikowana - tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest?

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Ten Francuz z telewizji

    ...z gotowania. Prowadziłem eventy, warsztaty. Tyle że nie miałem programu. Teraz masz i jeździsz po świecie, by zgłębiać tajniki egzotycznych kuchni. Jak smakuje grzbiet szczura? - Jak królik(...) kuchnię, w której stosuje się azotan, a wielkość potraw mierzy linijką? - Od czasu do czasu. Ale jestem bardziej za kuchnią "kości i ości", czyli preferuję brak przerostu formy nad treścią...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...