• Informacje na temat:

    dżemy z cukinii

Przepisy na temat: dżemy z cukinii
  • Cukinia: Dobry wybór na progu wiosny

    ...odżywczych. Popularne dania z cukinii to: zupy, zapiekanki, marynaty, desery, dżemy czy placki. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia. Poznamy ją po intensywnym, zielonym kolorze skórki i ledwo wykształconych(...): 100 gramów cukinii to zaledwie 15 kcal. Dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych, zawiera węglowodany, białko roślinne i tłuszcz, oczywiście w małej ilości.  Z przyzwyczajenia cukinię...

  • Zapiekanka i przetwory

    ...dzień. Samodzielnie przygotowane i zawekowane soki czy konfitury są zdrowsze niż kupne syropy czy dżemy. Nie zawierają konserwantów i innych polepszaczy, a poza tym sami decydujemy, ile cukru do...

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...że przyrządzanie z nich potraw jest stosunkowo szybkie i proste - są mało popularne. "Z dyni najczęściej robimy dżemy, ale bardzo smaczny jest również kruchy placek przypominający szarlotkę. Doskonałe...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

Artykuły na temat: dżemy z cukinii
  • Gdzie czają się  salicylany?

    ..., cykorii, ogórkach, rzepie, cukinii, słodkich ziemniakach, szpinaku, karczochach, kabaczku, rzeżusze, bobie i bakłażanie.  Kryją się również w przyprawach, takich jak curry, pieprz cayenne, imbir(...), miodzie, oliwkach, piklach.  I w takich produktach, jak guma do żucia, miętówki, dżemy, chipsy, barwniki do potraw, krakersy. Ich źródłem mogą być też artykuły przemysłowe, np.  miętowe pasty...

  • Podstępna cukrzyca. Prowadzi do przewlekłych powikłań

    ...nagłych skoków cukru we krwi. Stosuj dietę o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim ogranicz ilość cukrów prostych (zawierają je słodycze, owoce świeże, suszone i z puszki, dżemy, cukier...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    Choć na pierwszy rzut oka nie różnią się od przetworów, które znajdziemy w sklepach, domowe dżemy, soki i marynaty mają swój niepowtarzalny smak, aromat, a przede wszystkim są znacznie zdrowsze od(...) i ułatwiające ich przechowywanie. Dżemy i konfitury nie mają już tak wielu witamin i antyoksydantów jak świeże owoce. Np. witamina C jest wrażliwa na działanie światła, powietrza, wysokiej temperatury...

  • W życiu nie powinno być za słodko

    ..., wiśnie, grejpfruty. Oczywiście musisz ograniczyć wszystko, co zawiera biały cukier, czyli sacharozę (słodycze, dżemy, słodzone napoje, a także miód). Walcz z nadwagą, skreślając tłuste mięsa, wędliny...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ...tylko tym, czego brakuje! Przetwarzaj: Nie zawsze wykorzystujemy wszystko w 100 proc. Ale to nie oznacza, że trzeba wyrzucić zwiędłą marchewkę... Dlatego zamrażaj, susz, pasteryzuj. Piecz, rób dżemy...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...mieszka niedaleko, pomaga nam - powidła, dżemy z czarnej porzeczki. Bywało i tak, że trzy dni robiliśmy powidła. Mają państwo jakieś domowe zwyczaje kulinarne? Potrawy? Rytuały? - Niemal co weekend(...) zupę z cukinii. Z kurczaka z rosołu zrobiłam sałatkę. Będzie na kolację. Sobotni rosół bez wołowiny? - Akurat wczorajszy był tylko z kury, bo nie miałam wołowiny, ale wiadomo - najlepszy rosół jest...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...cały rok! Śniadanie Owoce z nabiałem i zbożami Czas wykreślić z menu słodkie dżemy, parówki, białe bułeczki z masłem i wędliną, gotowe smarowidła do pieczywa... Idealne śniadanie powinno być...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...zawartością soli ✣ Gorzka czekolada, mała ilość (np. 2-3 kostki dziennie) ✣ Dżemy i marmolady bez cukru, syrop klonowy ✣ Czarna herbata Jedz od czasu do czasu GRUPA 3 ✣ Produkty zbożowe z białej mąki...

  • ...wyrzeczeń. Teraz tylko pozostaje utrzymać ten efekt na zawsze…. I to chyba będzie najtrudniejsze. Czas pokaże, a zbliżający się urlop w Grecji będzie świetnym testem. **Przetwory: dżemy morelowe...

  • Śniadanie da ci siłę na cały dzień

    ...lub serkiem z płatkami. Chętniej też kładą na kromce pomidory, ogórki, sałatę lub dżemy. Jemy głównie pieczywo pszenne. rzadko zaś sięgamy po żytnie. Tymczasem warto jeść oba. Pszenica zawiera więcej...

Wideo na temat: dżemy z cukinii
  • Nietypowy, toskański dżem z marchewki

    Dżemy z warzyw to ciągle zagadka w polskiej kuchni. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach dżem z cukinii, z kolei dżem z marchewki to wielki nieobecny - a szkoda! Na Zachodzie - zwłaszcza w Toskanii czy w Portugalii - ma długie tradycje. Doskonale smakuje, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a przede wszystkim doskonale wygląda. Zobaczcie, jak zrobić w parę chwil toskański dżem