• Informacje na temat:

    dzemy babci

Przepisy na temat: dzemy babci
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...odbywać w jak najniższej temperaturze, ponieważ wtedy owoce i warzywa zachowują walory świeżych. Ważne wskazówki Jakich naczyń potrzebujesz? Niegdyś nasze babcie przygotowywały owocowe...

  • Przepyszny sernik, który zawsze piekła moja babcia na święta.

  • Z miłooości do truskawek!

    Truskawki kojarzą się z radością, słońcem i oczywiście z miłością. Przywołują wspomnienia wakacji u babci, są też doskonałe jako dodatek do szampana podczas romantycznej kolacji. Stanowią również inspirację dla artystów i obiekt pożądania dla… fanów tenisa! Z miłości do tych owoców powstają także pyszne przetwory od Łowicza, który w ich stworzenie wkłada całe serce. Truskawki odwzajemniają to...

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Lato zamknięte w słoiku

    Bogactwo smaków i witamin Świeże owoce i warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać je na surowo i korzystać ze zbawiennego wpływu na nasze zdrowie i urodę aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez...

  • Smaczne i kruche ciastka .

  • Jak wiadomo, u babci zawsze jest coś dobrego do zjedzenia, zresztą babcie nie wypuszczą nikogo z pustym żołądkiem :) Ta sałatka jest przepyszna :)

  • Sałatkę jadłam na urodzinach babci i bardzo przypadła mi do gustu,bo jest z gatunku słodkich,a ja takie lubię:)Polecam:)

  • Propozycja na smakowity, dwukolorowy serniczek budyniowo - kakaowy. Przepis na ciasto otrzymałam od Babci Tereski, która piecze je nie tylko na specjalne okazje :)

  • Pyszny i prosty przepis na złociste racuszki od mojej babci :) Idealne do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Z przepisu wychodzi około 13 racuszków.

Artykuły na temat: dzemy babci
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    .... Ważne wskazówki Jakich naczyń potrzebujesz? Niegdyś nasze babcie przygotowywały owocowe dżemy i powidła w specjalnych miedzianych naczyniach. To sprawiało, że przetwory się nie psuły. Dzisiaj nie...

  • Truskawki – eksplozja smaku w każdym owocu

    Truskawki budzą wiele skojarzeń. Dla jednych są symbolem wakacji spędzonych u babci , dla innych synonimem luksusu i dobrego gustu, szczególnie gdy serwujemy je z szampanem. Jedno nie ulega wątpliwości: są pysznym zwiastunem lata i skarbnica wartości odżywczych.

  • Śliwki w słoiku

    W polskiej kuchni popularne są przetwory ze śliwek. Nasze babcie robiły z nich powidła, dżemy i kompoty. Tymi przysmakami możemy rozkoszować się cały rok. W sezonie zawsze lepiej skorzystać ze świeżych owoców. Co wyjątkowego skrywa w sobie śliwka? Świeży owoc to ciekawy, naturalny zestaw witaminowy. Znajdziemy w niej witaminę C, A i E czyli najsilniejsze przeciwutleniacze...

  • Śliwkowy zawrót głowy

    Oprócz smaku możemy skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Komu będą szczególnie służył, a kto powinien zachować umiar albo zupełnie z nich zrezygnować? Każdy, nawet najzdrowszy produkt ma swoje wady. Niewiedza nie chroni i nie sprzyja zdrowiu. W polskiej kuchni popularne są przetwory ze śliwek. Nasze babcie robiły z nich powidła, dżemy i kompoty. Tymi przysmakami możemy rozkoszować się...

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...przetworów kultywowały jedynie babcie i osoby dbające o swoje zdrowie, starające odżywiać się ekologicznie. W ostatnich latach jednakże w sklepach wielkopowierzchniowych obok gotowych produktów zaczęły(...) i dorodne. Nie mogą posiadać śladów psucia czy obtłuczeń. Gotowe przetwory powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu - nie na darmo babcie mają spiżarnie i piwnice. Kolejną ważną rzeczą są...

  • Siedem pozornie zdrowych produktów, które są kaloryczną bombą

    ...mistrzów! Chleb - a jednak! Niemożliwe stało się faktem. Gdyby ktoś przed wieloma laty powiedział naszym babciom, by nie jadły chleba, bo przytyją, pewnie zaśmiałyby mu się w twarz. My niestety nie...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...robić gulasz, pracować swobodniej, komponować. W pani rodzinie istniały tradycje kulinarne? Rodzinne przepisy? - Babcie i dziadkowie od pokoleń mieszkali w Stanach, rodzinne przekazy kuchenne przez(...) prapradziadkowie - pochodzi z tej części Europy. Przodkowie babci z Wilna i Kobrynia. Babcia ze strony ojca często robiła rosół z kulkami z macy - potrawą raczej z tych okolic. Poza tym zupy - typowo polskie...

  • Być kobietą to...

    ...wracają do ciepłego, czystego i pachnącego domu. Gwiazda powinna leżeć i pachnieć... - Ale ja nie jestem gwiazdą (śmiech). Najpierw jestem żoną, matką i babcią, gospodynią domową, a aktorką jestem przy okazji. Wciąż mam ręce pełne roboty. Ale taki był mój dom rodzinny - czysty, pachnący. Mama i babcia bardzo o to dbały. Pewnie dlatego był taki szczęśliwy. ... dbać o swoje zdrowie, ciało, mądrze...

  • Kazdy dom, mieszkanie maja swoje specyficzne zapachy:))) Tak jak wspomnienia:))) Pamietam dom mojej babci pachnial zawsze ciastem drozdzowym i swieza zapazona...

  • Wszystko w porządku

    ...robiła najlepsze na świecie dżemy poziomkowe. Piekła też cudowne ciasta drożdżowe. Jedyne ciasto, jakiego ja nie umiem upiec, to właśnie drożdżowe. Nie wychodzi mi. Trudno. Babcia Helenka zabrała(...) tyle czasu, ile bym chciała, bo dużo pracuję. Jestem niestety "babcią zasuwającą" - śmieje się Bożena Dykiel. Mówi o sobie: "porządnicka". - Lubię porządek. Nie znoszę marynarek wieszanych na...