• Informacje na temat:

    dżem z porzeczki

Przepisy na temat: dżem z porzeczki
  • Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

  • Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

  • Rogaliki z dżemem

    Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki jasnego piwa pół szklanki cukru pudru op. cukru waniliowego 30 dag margaryny słoiczek dżemu z czarnej porzeczki polewa lukrowa i orzechy włoskie(...) porcje. Każdą rozwałkuj na placek wielkości talerza, pokrój na 8 trójkątów. Na środku każdego trójkącika ułóż łyżkę dżemu z czarnej porzeczki, zwiń, formując rogaliki. 3. Blachę natłuść lub wyłóż...

  • To moje odkrycie w tym roku ;) Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale już wiem, że to się zmieni!

  • ​Wafelki

    ...ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".(...)W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem...

  • Dżemy są świetne do deserów i naleśników.

  • Smak późnego lata

    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?

  • Wykorzystane porzeczki po zrobieniu soku.

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    ...na masę budyniową: 2 i ½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru kryształu, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny; na masę czekoladową: 40 dag rodzynek, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, ½ kostki masła; dżem z czarnej porzeczki...

  • Wspaniały do pieczywa i do ciasta.

Artykuły na temat: dżem z porzeczki
  • Bułeczki z dżemem

    ...pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi...

  • Dania z grilla. Pieczarki z serem camembert i porzeczkami

    ..., - ser camembert (50g), - dżem z czarnej porzeczki (15g) z tabasco.  Pieczarki umyć, obłamać nóżki, aby powstały zagłębienia w kapeluszach i posolić obficie w dużej misce. Zostawić na 20 min(...) w kuchni. Natomiast porzeczki gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Składniki odżywcze zawarte w tych owocach regenerują naczynia włosowate i chronią serce. Zawarte w nich...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna(...) możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?

  • ..., a wiadro ciągle pełne. Zasypać cukrem na naleweczkę proste i cudowne rozwiązanie jednak moralnie trudne bo sąsiad z alkoholem ma tzw. problem a przetworem podzielić się wypada. Dżemów ci u nas dostatek(...) jeszcze więcej, więc sprawdzone rady cioci cenne.  Tak oto uwikłam się w słoikowe szaleństwo, którego efektu jeszcze nie mam odwagi na zimno skosztować. Wczoraj ogłosiłam dzień bez porzeczki.  Dziś...

  • Łowicz: Letnie dżemy

    Trzy nowe smaki limitowanej edycji dżemów od Łowicza.

  • Agrest dla zdrowych oczu

    ...z jego dobroczynnych właściwości powinniśmy go przetworzyć. Agres można kandyzować lub przerobić na kompot czy dżem. Można go włączyć do składników domowych galaretek. Niektórzy wyciskają z agrestu...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...​Robienie dżemów czy konfitur każda pani domu ma w jednym palcu, ale... warto niektóre patenty poznać albo sobie je przypomnieć. A wtedy przetwory na pewno nam się udadzą.

  • Pleśń na jedzeniu

    Najczęściej znajdujemy ją na chlebie, dżemie, warzywach i owocach. Czy po jej usunięciu można je zjeść?

  • Dżemy, powidła i konfitury Łowicz

    Rodzina dżemów, powideł i konfitur Łowicz to ponad trzydzieści smaków, które możemy odkrywać każdego dnia miesiąca i roku. Sprawią, że codzienne śniadanie będzie miało wyjątkowy smak.

  • Porzeczkowe wypieki

    ...g owoców czarnej i czerwonej porzeczki. Kruszonka: 30 g mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 20 g cukru, 20 g masł. Przygotowanie: W głębszej misie mieszamy dokładnie jogurt z cukrem, cukrem(...) gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Porzeczki myjemy, osączamy. Z podanych składników gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. 200

Zdjęcia na temat: dżem z porzeczki
  • Dżem niskosłodzony czarna porzeczka
Wideo na temat: dżem z porzeczki
  • Zmysłowe smaki: Ciasto "Pani Walewska"

    Wielkimi krokami nadchodzi czas przyjęć komunijnych. Szukamy wtedy przepisów na smakołyki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego będą lekkie jak przystało na wiosenne specjały. Takim deserem na pewno jest ciasto znane jako "Pani Walewska" lub "Pychotka". Pyszne kruche ciasto, słodka beza, krem, a dla przełamania słodyczy - dżem z czarnej porzeczki. Poznajcie