• Informacje na temat:

    dżem z porzeczki

Przepisy na temat: dżem z porzeczki
  • Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

  • Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

  • Rogaliki z dżemem

    Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki jasnego piwa pół szklanki cukru pudru op. cukru waniliowego 30 dag margaryny słoiczek dżemu z czarnej porzeczki polewa lukrowa i orzechy włoskie(...) porcje. Każdą rozwałkuj na placek wielkości talerza, pokrój na 8 trójkątów. Na środku każdego trójkącika ułóż łyżkę dżemu z czarnej porzeczki, zwiń, formując rogaliki. 3. Blachę natłuść lub wyłóż...

  • To moje odkrycie w tym roku ;) Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale już wiem, że to się zmieni!

  • ​Wafelki

    ...ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".(...)W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem...

  • Dżemy są świetne do deserów i naleśników.

  • Smak późnego lata

    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?

  • Wykorzystane porzeczki po zrobieniu soku.

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    ...na masę budyniową: 2 i ½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru kryształu, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny; na masę czekoladową: 40 dag rodzynek, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, ½ kostki masła; dżem z czarnej porzeczki...

  • Wspaniały do pieczywa i do ciasta.

Artykuły na temat: dżem z porzeczki
  • Bułeczki z dżemem

    ...pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Naukowcom udało się...

  • Dania z grilla. Pieczarki z serem camembert i porzeczkami

    ..., - ser camembert (50g), - dżem z czarnej porzeczki (15g) z tabasco.  Pieczarki umyć, obłamać nóżki, aby powstały zagłębienia w kapeluszach i posolić obficie w dużej misce. Zostawić na 20 min(...) w kuchni. Natomiast porzeczki gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Składniki odżywcze zawarte w tych owocach regenerują naczynia włosowate i chronią serce. Zawarte w nich...

  • Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna(...) możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • ..., a wiadro ciągle pełne. Zasypać cukrem na naleweczkę proste i cudowne rozwiązanie jednak moralnie trudne bo sąsiad z alkoholem ma tzw. problem a przetworem podzielić się wypada. Dżemów ci u nas dostatek(...) jeszcze więcej, więc sprawdzone rady cioci cenne.  Tak oto uwikłam się w słoikowe szaleństwo, którego efektu jeszcze nie mam odwagi na zimno skosztować. Wczoraj ogłosiłam dzień bez porzeczki.  Dziś...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia...

  • Łowicz: Letnie dżemy

    Trzy nowe smaki limitowanej edycji dżemów od Łowicza.

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

Zdjęcia na temat: dżem z porzeczki
  • Dżem niskosłodzony czarna porzeczka
Wideo na temat: dżem z porzeczki
  • Zmysłowe smaki: Ciasto "Pani Walewska"

    Wielkimi krokami nadchodzi czas przyjęć komunijnych. Szukamy wtedy przepisów na smakołyki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego będą lekkie jak przystało na wiosenne specjały. Takim deserem na pewno jest ciasto znane jako "Pani Walewska" lub "Pychotka". Pyszne kruche ciasto, słodka beza, krem, a dla przełamania słodyczy - dżem z czarnej porzeczki. Poznajcie