• Informacje na temat:

    dżem z pektyną

Przepisy na temat: dżem z pektyną
  • Dżem z truskawek

    Dżem z truskawek jest chyba najpopularniejszym przetworem, a do tego najprostszym, i właśnie dlatego z nim warto otwierać w swoim życiu rozdział pod tytułem "Ja, Wielka Przetwórczyni". Wyjdzie na pewno (i dżem, i otwarcie rozdziału), będzie przepyszny (dżem), a ty bez bólu i strat ogarniesz, o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi - przekonuje Patrycja Machałek w książce "Przetwory z pomysłem".

  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    Kwiaty czarnego bzu nie tylko obłędnie pachną. Znajdują też zastosowanie w kuchni. Wybornie smakują z dżemem truskawkowym, a do tego pięknie wyglądają w słoikach pełnych owocowej czerwieni.

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Znanych metod zagęszczania dżemów i konfitur jest kilka, ale większość ma wady. Długie gotowanie wymaga mieszania, a owoce tracą dużo witamin. Nie chcemy też dodawać do dżemów za dużo cukru ani(...) sposoby! Skórki i ogryzki jabłek mają dużo pektyn Zawiń je w gazę i włóż do garnka, w którym smażysz dżem. Gdy będzie gotowy, wyjmij węzełek. Skórki i ogryzki z 3-4 jabłek wystarczą do...

  • Domowe przetwory

    Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem...

  • Domowe przetwory

    Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem należy...

  • Chłodnik jagodowy - liliowe lato na talerzu

    ...trądzikowych. Poza tym jagody mają liczne wartości odżywcze, są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup, kompotów. Czarne jagody zawierają sporo witamin: witaminę C, witaminy...

  • SOS na świąteczne przejedzenie

    Pierwsze skojarzenie z pigwą to duża dawka witaminy C i skuteczne wsparcie systemu immunologicznego w walce z jesienno-zimowymi wirusami. Owoce osiągają swoją dojrzałość na przełomie września i października, a że są twarde i cierpkie, najlepiej będzie gdy zrobimy z nich przetwory. Pigwa nadaje się znakomicie do przygotowania miodu, marmolady, dżemu, powideł, a także kompotów, soków czy...

  • Przetwory z truskawek

    Truskawki na dżem (a także na konfitury i marmolady) powinny być nie do końca dojrzałe. Mają wówczas więcej pektyn, więc przyrządzony z nich dżem jest ściślejszy. Nie trzeba wtedy dodawać do niego(...) owoce i zioła osuszyć z wody, nim zalejesz je alkoholem. Słoiki idealne Dżemy i konfitury wkładaj do jak najmniejszych słoiczków. To sprzyja szybkiemu żelowaniu przetworów i znacznie zwiększa...

  • Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    ...- Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. - Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem...

  • Zachowaj smaki lata

    Choć dla zapracowanej mamy robienie weków to kolejny obowiązek, gra warta jest świeczki. Domowe dżemy, powidła i soki są dla małych dzieci prawdziwym skarbem. Są pyszne i nie ma w nich konserwantów(...) i ustaw do góry dnem. Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru...

Artykuły na temat: dżem z pektyną
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

    ..., pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do gotującego się dżemu włóż zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki  pomarańczowej wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory. Następnie dodaj posiekany imbir i cukier i gotuj 20 minut, często mieszając. Wyjmij gazę, a dżem odstaw do...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...​Robienie dżemów czy konfitur każda pani domu ma w jednym palcu, ale... warto niektóre patenty poznać albo sobie je przypomnieć. A wtedy przetwory na pewno nam się udadzą.

  • Dobre bo domowe

    We Włoszech mało kto robi w domu dżemy. Tylko na Sycylii masowo smaży się pomarańcze, ale raczej po to, żeby nie zmarnował się nadmiar owoców.

  • Truskawki a dieta św. Hildegardy

    Polacy je po prostu kochają! Trudno się dziwić, truskawki są tak dobre, że można się nimi delektować przez okrągły rok, w sezonie świeże, a poza sezonem przetworzone, w postaci dżemów, konfitur, musów, mrożonek czy kompotów. Dojrzałe, dobrze wybarwione truskawki pięknie się prezentują, smakują jak najsłodsze łakocie - równocześnie mając niski indeks glikemiczny (IG = 40) i niską kaloryczność...

  • Zapomniany agrest

    ...przetworów. Najlepszy jest tu agrest nie w pełni dojrzały. W kompotach łatwiej się rozgotowuje. Inne przetwory z agrestem w roli głównej, które możemy zrobić, to: dżemy,konfitury, galaretki, syropy, nalewki,przecier. Do dżemu warto dodać listki świeżej mięty, a do konfitury suszone liście laurowe. Na wpół dojrzały agrest zawiera sporo pektyn. Przygotowując z niego przetwory, nie musimy używać już...

  • Komu jakie śliwki

    ...robić kompot, dżem, wino lub nalewkę. Renklody Najzdrowsze są te o ciemnej barwie, bo zawierają najwięcej cennych dla zdrowia antocyjanów. Mają one działanie antynowotworowe i przeciwzapalne(...) kwaśne, że nie nadają się do jedzenia. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach lub przemrożeniu w zamrażalniku przez dobę. Wtedy warto je wykorzystać do zrobienia dżemów, kompotów, marmolad...

  • Owoce jesieni. Kiedy i jak je jeść?

    ...przyrządzać? Warto z nich przyrządzić marmoladę, dżem, syropy, nalewkę oraz wino.  Zobacz także:

  • Pięć egzotycznych pokarmów, które mogą uratować twoje zdrowie

    ...w Ameryce Południowej i od lat znajdujące tam zastosowanie w medycynie naturalnej. Używa się ich również jako naturalnego aromatu do dżemów. Camu Camu znane są jednak głównie z prozdrowotnych właściwości - to...

  • Jedzmy jabłka

    ...2 do 7 procent. Po przetworzeniu zachowuje swoje właściwości. Pektyna do przetworów jest naturalnym zagęstnikiem do dżemów. Zastępuje żelatynę. Kupimy ją w proszku w sklepach ze zdrową żywnością...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych...

Zdjęcia na temat: dżem z pektyną