• Informacje na temat:

    dżem z jabłek gruszek śliwek

Przepisy na temat: dżem z jabłek gruszek śliwek
  • Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

  • Domowe przetwory

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby smyk mógł je jeść zimą?

  • Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby dziecko mogło je jeść zimą?

  • Zachowaj smaki lata

    ...i ustaw do góry dnem. Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru, kiedy stają się gęste. Nasza propozycja: Smakołyk z rodzynkami • 1 kg śliwek • 1 kg jabłek • 1 kg gruszek • 1/2 szklanki rodzynek • 2 szklanki cukru Owoce umyj...

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek(...) plastry baraniny. Dżem z dyni z cynamonem Składniki • dynia, • cukier, • sok z cytryny, • 5-7 dag migdałów, • łyżeczka cynamonu. Dynię obrać, wydrążyć nasiona i włókna. Zetrzeć na tarce o dużych...

Artykuły na temat: dżem z jabłek gruszek śliwek
  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach. Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...zamrażać. Soki i przetwory To kolejny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Możesz robić świeże, jednodniowe soki wyciskane z cytrusów, marchwi czy jabłek, albo przygotować przetwory, które będą służyć twojej rodzinie przez cały rok. W ten sposób będziecie mogli cieszyć się smakiem porzeczek, malin, truskawek czy śliwek także w zimie. To samo dotyczy innych warzywnych i owocowych...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ..., jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one(...)Przetwory urozmaicą rodzinne menu, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, odciążą też domowy budżet. Warto poświęcić czas na przygotowanie domowych dżemów, konfitur czy powideł. Zazwyczaj się udają, łatwo...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Zachowaj smaki lata

    ...i ustaw do góry dnem. Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru, kiedy stają się gęste. Nasza propozycja: Smakołyk z rodzynkami • 1 kg śliwek • 1 kg jabłek • 1 kg gruszek • 1/2 szklanki rodzynek • 2 szklanki cukru Owoce umyj...

  • Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ..., jaj, cukru i "piernikowych" przypraw -  zwłaszcza imbiru. By tradycji stało się zadość, a trawienie sprawny przebieg miało - polecamy kompot z suszu - jabłek, moreli, śliwek, fig, goździków(...) pierogów z kapustą i grzybami są w stanie zastąpić serwowane w Wielkopolsce gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi. Przyrządza się je z wykorzystaniem czerwonej kapusty, czerstwych bułek, gruszek, cebul...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...