• Informacje na temat:

    dżem z czerwonych buraków

Przepisy na temat: dżem z czerwonych buraków
Artykuły na temat: dżem z czerwonych buraków
  • Tuczy i rujnuje zdrowie? Fakty i mity na temat cukru

    ...we krwi warunkuje prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego (mózgu!), krwinek czerwonych, układu mięśniowego, utrzymania stałej temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz pracy(...) się bez cukru w przygotowywaniu przetworów owocowych tj. dżemów, konfitur czy powideł. Cukier spełnia tu głównie rolę naturalnego konserwantu - dodaje lek. med. Anna Senderska, dietetyk. Podsumowując...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...i drobnych kaszach. Co robić, jeśli masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz np. kromkę razowca (najlepiej z otrębami) z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych dla diabetyków...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Dieta na dobry nastrój

    ...owocach to trwałe substancje, dlatego warto sięgać także po niskosłodzony dżem pomarańczowy i suszone morele. Warto polubić kurkumę Dlaczego taka ważna? Zawiera flawonoidy, które ułatwiają...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    ..., często przyczynia się nasz codzienny jadłospis. Najbardziej szkodliwy jest nadmiar węglowodanów - np. drożdżówka na śniadanie, naleśniki z dżemem lub pierogi z owocami na obiad, kolacja w postaci...

  • Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub...

  • W obronie słodyczy

    ...tradycyjne dania. Na przykład krem z buraków przybrany kozim serem, orzeszkami pinii i kiełkami pachnotki, szerzej znanej pod japońską nazwą shiso. Kontrpropozycją na początek posiłku jest carpaccio(...) regionów Francji i Hiszpanii. Zarówno do carpaccio, jak i przegrzebków odpowiedni będzie treściwy sauvignon blanc znad Loary lub z Tyrolu. Do kremu z buraków i deseru ananasowego wina nie podajemy...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...