• Informacje na temat:

    dżem domowy z galaretką

Przepisy na temat: dżem domowy z galaretką
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.

  • Jaki tort na 1. urodziny dziecka?

    .... biszkopt lekko nasączony słabą, słodką herbatą z cytryną, przełożony dżemem z moreli lub wiśniowym i zalany galaretką. Bez glutenu Najbardziej efektowny będzie tort z dwóch gotowych blatów(...) częstować dziecka tradycyjnym, kupnym ciastem z kremem. Zwykle jest ono zdecydowanie zbyt tłuste i ciężkostrawne, zawiera też niezdrowe dodatki. Postarajmy się więc przygotować smykowi domowy tort, np. na...

  • Sezon truskawkowy w pełni także trzeba wykorzystać go na zrobienie naturalnych dżemów bez dodatków żel-fixów i innych.

  • Dieta prawie bez cukru

    ...podajemy dziecku do jedzenia w ciągu dnia. Jeśli np. na śniadanie były naleśniki z dżemem - niech to będzie jedyny słodki posiłek tego dnia. Gdy wiemy, że nasze dziecko je zbyt dużo dosładzanych(...) - warzywem lub owocem, który zawiera niewielkie ilości naturalnego cukru. Stopniowe zmniejszanie słodkich produktów w diecie i eliminowanie cukru z domowych dań, wypieków i deserów, spowoduje, że...

  • Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynowy dżem z cukinii. Jest łatwy w przygotowaniu a jego efekt mnie naprawdę zaskoczył. Delikatny, nie za słodki, z lekką nutą cytrynową, zachęcam do wypróbowania :-).

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych? Ostry dżem pomidorowy...

  • Doskonała alternatywa dla wędlin - prosty ale pyszny i aromatyczny schab parzony w szynkowarze. O galaretkę moi najbliżsi toczą boje na widelce!

  • Zachowaj smaki lata

    Choć dla zapracowanej mamy robienie weków to kolejny obowiązek, gra warta jest świeczki. Domowe dżemy, powidła i soki są dla małych dzieci prawdziwym skarbem. Są pyszne i nie ma w nich konserwantów(...) i ustaw do góry dnem. Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru...

  • Niesamowicie smaczny, pachnący dżem o przepięknym, głębokim, rubinowym kolorze. Słoik otwarty zimą sprawi, że natychmiast poczujemy ciepło wiosennych i letnich dni. Tego dżemu możemy użyć jako smarowidła do chałki na śniadanie, przełożyć nim tort, dodać do ciasteczek, naleśników lub też wyjadać łyżką wprost ze słoiczka :))

Artykuły na temat: dżem domowy z galaretką
  • Dobre bo domowe

    We Włoszech mało kto robi w domu dżemy. Tylko na Sycylii masowo smaży się pomarańcze, ale raczej po to, żeby nie zmarnował się nadmiar owoców.

  • Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub...

  • Hity domowej spiżarni

    Konfitury, nalewki, wina, dżemy robione. To była specjalność naszych prababek. Nas też cieszą.

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Jesienne zbiory

    ...(zalać wodą i gotować powoli 15 min),dżem, galaretkę, sok. Jarzębina Stosuje się ją na schorzenia płuc, nerek i wątroby. Działa przeciwzapalnie, jest bogata w wit. C. Nadaje się do spożycia tylko po przetworzeniu. Zrobisz z niej dżem, nalewkę, przyrządzisz odwar. 37/2016 Świat i Ludzie...

  • Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    Przetwory urozmaicą rodzinne menu, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, odciążą też domowy budżet. Warto poświęcić czas na przygotowanie domowych dżemów, konfitur czy powideł. Zazwyczaj się udają, łatwo je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki...

  • Nawet w małym mieszkaniu w mieście możesz przygotować ser niczym z wiejskiej zagrody. Nie jest to takie trudne, a jaka wielka satysfakcja! Choć mogłoby się wydawać, że tradycja wyrabiania serów i masła z mleka krów, owiec i kóz zanika dzisiaj nawet na wsiach, to w wielu gospodarstwach, zwłaszcza prowadzonych przez ludzi ceniących ekologię, wciąż mamy szansę skosztować prawdziwego domowego nabiału, a przyrządzanie naturalnego sera jest coraz bardziej popularną atrakcją gospodarstw...

  • By udały się przetwory

    ...dżemów i galaretek musimy zostawić około 0,5 cm wolnej przestrzeni, a dla kompotów i innych owoców w płynie - ok. 2 cm. Zobacz także:

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...