• Informacje na temat:

    dynie z kluskami

Przepisy na temat: dynie z kluskami
Artykuły na temat: dynie z kluskami
  • Kopytka po włosku

    Kluski podawaj polane masłem i posypane startym serem.

  • Halloween to święto, które coraz mocniej zakorzenia się na naszym gruncie. Możemy się na to godzić lub nie, ale coraz więcej osób ulega modzie na przyozdabianie swego domu wydrążonymi dyniami. Cóż, pewnych zjawisk nie da się zatrzymać i nie nasza to rola. Skorzystaliśmy jednak z nadarzającej się okazji, by przedstawić krótki przewodnik po kulinarnym królestwie dyni. Bo o tym, że 31 października to Halloween, wie już chyba każdy, ale czy każdy wie co z dyni zrobić? Po lekturze naszej książki...

  • Gulasz z dynią

    Do gulaszu najbardziej pasują kluski kładzione. Jeśli nie masz czasu ich przyrządzić, podaj go z kaszą jęczmienną na sypko.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Włoskie kopytka z dyni

    Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...tłum. Do tego były pieczone dynie. Chyba z dziesięć. W tym roku też mamy urodzaj na dynie. Dziesięć dyń trudno się piecze. Mają państwo jakiś specjalny piec? - Trochę większy niż zwykły. To...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Szkola Alain Ducasse - zupa z dyni, kluseczki z ricotty i grzyby

    ...30 g masla 1 l rosolu z kury oliwa z oliwek   Por i cebule podsmazamy na masle 3 minuty, bez koloryzacji. Dodajemy dynie i smazymy dalej 3 minuty. Calosc pokrywamy rosolem. Gotujemy do...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...