• Informacje na temat:

    dynia z octem

Przepisy na temat: dynia z octem
  • Grillowana dynia na rukoli

    ...: oliwę z octem, solą i pieprzem.  3. Wyjmij warzywa z piekarnika. Z dyni obetnij skórkę i obsmaż ją z obu stron na suchej patelni grillowej. Dynię rozłóż na rukoli, udekoruj pomidorkami i wyjętymi...

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

  • Grillowana dynia z korzennymi śliwkami w occie

    W kuchni "Dzień Dobry Wakacje" uczestniczka "MasterChefa" Dominika Wójciak zdradziła kilka prostych przepisów na dania ze śliwkami i dynią. W menu znalazły...

  • Kilka ciekawostek o dyni

  • Dynia w miodowej marynacie

    Wykorzystaj sezon na dynie.

  • Wspaniały dodatek do sałatek na zimę.

  • Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami

    ...łyżek płynnego miodu Składniki na marynowaną dynię 1 duża dynia 3 szklanki cukru trzcinowego Kilka goździków 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 1 szklanka octu(...) uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze...

  • Szybki przepis ale dyńka potem wyśmienita!!!

  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz 3 ziarna kardamonu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę...

  • Dynia doskonale sprawdza się nie tylko jako ozdoba podczas Halloween, ale również jako pyszny i zdrowy składnik w domowej, tradycyjnej kuchni. Jej słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wielu potraw. Przygotowanie dynii marynowanej nie jest trudne, a efekt jest pyszny!

Artykuły na temat: dynia z octem
  • Dynia marynowana z goździkami

    Sposób przygotowania: 1. Dynię obierz ze skóry i wybierz pestki. Miąższ pokrój w kostkę lub w nieduże kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Kiedy zacznie wrzeć, włóż pokrojoną dynię, zagotuj i natychmiast wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż do wyparzonych słoików  2. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, goździkami oraz zielem angielskim. Gorącą zalej dynię w słoikach...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz 3 ziarna kardamonu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Korzenny kompot z dyni

    Obraną dynię kroję w dużą kostkę i przekładam do garnka. Zalewam ją zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie szoruję szczoteczką, sparzam wrzątkiem i kroję w plastry.  Do garnka z dynią dodaję plastry pomarańczy, ocet jabłkowy, cukier, goździki i cynamon. Kompot gotuję pod przykryciem ok. 5 minut od zagotowania, nie za długo, gdyż dynia nie wymaga długiego czasu gotowania...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Placki z cukinii i ziemniaków

    Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Grillowane warzywa z komosą ryżową

    ...1. Buraki obierz i pokrój na plasterki. Bakłażana umyj, przekrój na pół, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Następnie razem z dynią pokrój na małe kawałki.  2. Zmiksuj oliwę z miodem, octem, czosnkiem i posiekaną papryczką. Wymieszaj powstały sos z warzywami.  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż warzywa na tacce i zgrilluj (po 5 min z każdej strony).  4. Na półmisek wyłóż komosę ryżową...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...