• Informacje na temat:

    dynia potrawy pyszne

Przepisy na temat: dynia potrawy pyszne
  • Pięcioskładnikowe obiady Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował cztery potrawy, z których każda bazuje tylko na pięciu składnikach. Czy wymyślenie tych przepisów było dla niego wyzwaniem?

  • Prosty farsz, pyszne danie!

  • Burgery i makarony dla całej rodziny

    ...już o dyni makaronowej, jednak to nie jedyne źródło warzywnej wersji mącznej potrawy. Znane na co dzień warzywa z łatwością można zamienić we wstążki, które zatopimy w aromatycznych sosach. Do(...) cebuli, sałatą i pomidorem Pamiętaj o ciekawym wyglądzie Ludzie są wzrokowcami, dlatego warto zadbać o to, aby potrawy, które podajemy miały ciekawy wygląd.  Zamiast serwować na śniadanie...

  • Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Dynia doskonale sprawdza się nie tylko jako ozdoba podczas Halloween, ale również jako pyszny i zdrowy składnik w domowej, tradycyjnej kuchni. Jej słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do wielu potraw. Przygotowanie dynii marynowanej nie jest trudne, a efekt jest pyszny!

  • 5 sposobów na udane przyjęcie Halloweenowe

    ...1. Zadbaj o ciepły posiłek Dobrą zabawę trzeba zacząć od gorącego posiłku. Nic lepiej nie rozgrzeje gości w tym jesiennym okresie niż zupa. Nad menu nie ma co się długo zastanawiać, skoro jest to przyjęcie Halloweenowe to musi być to koniecznie pożywny krem z dyni. Zaserwowanie rozgrzewającej potrawy na początek sprawi, że goście nabiorą ochoty i energii na długi wieczór. Warto to danie...

  • Pyszne ciasto dla wielbicieli dyni. Banalnie proste do przygotowania, tanie, idealne na jesienne wieczory :)

Artykuły na temat: dynia potrawy pyszne
  • Dynia nadziewana kaszą i mięsem

    ...​Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. I na dodatek tania. A pomysłów na pyszne potrawy z tym warzywem jest mnóstwo.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Ewa Wachowicz: Szybkie potrawy korporacyjne

    Oto potrawy szybkie, pożywne i jednocześnie bardzo smaczne. Ewa Wachowicz zaczęła od zrobienia dwóch wersji kanapek. Dla wegetarian przygotowała bułki z pastą dyniową i ogórkiem kiszonym, dla(...) karmelizowaną cebulę. Zapakować w papier śniadaniowy. Przewiązać dratwą lub bawełnianym sznurkiem. Zobacz 347. odcinek programu "Ewa gotuje": Kolejny przepis na pyszne kanapki do pracy znajdziesz na...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

    ...szybciej wyschną, a my możemy schować je do słoika na później. Wszystkie warzywa (dynia, marchewka, seler, ziemniaki, cebula) kroimy w kostkę i gotujemy z nich bulion warzywny. Gdy zmiękną, miksujemy całość...

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Zamienniki jajek

    Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Dominika Wójciak "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę"

    ...111 pomysłów na pyszne dania bez mięsa.

  • Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX...