• Informacje na temat:

    dynia marynowana na surowo

Przepisy na temat: dynia marynowana na surowo
  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz 3 ziarna kardamonu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę...

  • Energia na talerzu

    ...źródło beta-karotenu, witaminy C, błonnika oraz kwasu foliowego. Cenne dla organizmu składniki uwalniają się jednak dopiero podczas pieczenia, duszenia czy gotowania warzyw. 3. Dynia doskonale nadaje się(...). Możesz je marynować, kisić jak ogórki, faszerować, zapiekać lub po prostu jeść na surowo, np. na kanapkach lub w sałatkach.

  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    ...smaczniejsza. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć kwiaty cukinii w cieście, robić z niej warzywne spaghetti. Zawiera: witaminy A i C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy. Jest także...

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...surowo, przez gotowanie, pieczenie, smażenie, aż po faszerowanie i marynowanie. Z racji, że charakteryzują się delikatnym, lekko słodkawym smakiem można przyrządzić z nich również dania na słodko, np...

Artykuły na temat: dynia marynowana na surowo
  • Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

    Składniki: mała dynia łyżka miodu 200 g sera camembert 3 łyżki octu winnego pół pęczka drobnego szczypiorku 4 ząbki czosnku biała cebula oliwa z oliwek sól pieprz 3 ziarna kardamonu 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę...

  • Melon: Zdrowie i rarytas w jednym

    Do Europy nasiona melona przywieźli misjonarze. Polska poznała go dopiero w XVII wieku. Wtedy to zaczęto go uprawiać w oranżeriach należących do szlachty. Melony jada się zwykle na surowo, krojąc je w plastry lub w kostkę. Są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i koktajli, ale niektóre gatunki można też marynować i dusić. Melon nadaje się do potraw słodkich i wytrawnych. To świetny składnik...

  • Witarianizm: Dieta nie dla każdego!

    ...surowo, dopuszczalne jest podgrzewanie potraw do 41°C, jednak bez gotowania, smażenia i pieczenia! Dlaczego obróbka termiczna żywności jest zakazana? Według specjalistów od witarianizmu, pod wpływem(...). Z kolei do żywności charakteryzującej się zasadowym pH należą warzywa: marchew, seler, ogórek zielony, bób, buraki, kasza jęczmienna, szparagi, oliwki suszone, cebula, groch, dynia, rzodkiewka...

  • Wiecznie lodowate dłonie i stopy? To przeszłość!

    ...warzywa korzeniowe i strączkowe. Koniecznie ugotowane (najlepiej na parze) lub upieczone. Doskonale rozgrzewa też dynia, koniecznie jedzona na ciepło (marynowana wychładza organizm). Koniecznie sięgaj również po kiełki, szczególnie z brokuła i rzodkiewki - ale te należy jeść na surowo.  Bez tłuszczu ani rusz Według wytycznych medycyny chińskiej, tłuszcze powinny stanowić aż 20 proc...

  • Cukinia i jej kuzyni

    B, witamina C oraz wapń, magnez i jod. Dlatego młode sztuki warto jeść na surowo ze skórką. Melon Zawiera witaminy A,C oraz składniki mineralne, m.in. potas. Ma działanie moczopędne(...) kalafior lub jako marynatę. Dynia Dzięki dużej ilości beta-karotenu doskonale wpływa na stan skóry. Ma sporo kwasu foliowego i składników mineralnych. Wzmacnia odporność i odkwasza organizm. Nadaje się...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...1. Ogórek jest rośliną z rodziny dyniowatych, do której, poza nim, należą chociażby melon, tykwa i oczywiście dynia. 2. To jedna z najstarszych roślin uprawnych. 3. Barwa skórki ogórka (od mlecznobiałej do ciemnozielonej) z upływem czasu zmienia się w żółtą i pomarańczową. Wbrew pozorom, kształt ogórka także jest zróżnicowany. Warzywo może być wydłużone, ale także cylindryczne, czasem...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...), twarde sery (np. żółte), z owoców - ananasy, banany, cytrusy, maliny, śliwki, truskawki, wiśnie, z warzyw - bakłażan, dynia, pomidory, szpinak, a także wędzone i marynowane ryby, owoce morza oraz...

  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    ...pleśniowe i żółte, peklowane wędliny, kiszonki, marynaty, przeciery, sosy; niektóre warzywa: szpinak, bakłażan, dynia, pomidory; banany, cytrusy, truskawki, maliny, śliwki, wiśnie; wędzone i marynowane...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    .... Jabłko nie może być bardzo kwaśne, chodzi o to, żeby i ono, i dynia jednocześnie wnosiły do dania własne odmiany kwasowości i słodyczy. Perliczka w sosie jabłkowym to staroświecka potrawa normandzka...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.