• Informacje na temat:

    dynia konfitura

Przepisy na temat: dynia konfitura
  • Konfitura z dyni

    Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę...

  • Dynia - na konfitury i do obiadu

    ...z układem krwionośnym, np. miażdżycy, gdyż zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Ponadto dynia jest moczopędna i odkwaszająca. Jest także niskokaloryczna i beztłuszczowa, zawiera sporo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo wspierające odchudzanie, gdyż przyspiesza przemianę materii. - Dynia nadaje się na chutneye różnego...

  • Konfitura z dyni

    Sposób przygotowania Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

  • Konfitura z jabłek i dyni

    Danie po staropolsku.

  • Dynia nie tylko do garnka

    Zajrzyjmy w akta dyni Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy trafiła dzięki Hiszpanom w XVI wieku. W Polsce przed laty uważana była za jarzynę przeznaczoną dla ludu wiejskiego lub dla bydła. Całe szczęście, że choć późno jednak doceniliśmy jej walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze, zdrowotne i wspomagające naszą urodę. Dynia doczekała się nawet swojego święta. Podczas dni...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...w trakcie jesiennej szarugi. Nie każdy wie, że bakalie doskonale komponują się także z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Soczyste i słodkie suszone morele można dodać do kremowej zupy z dyni i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Bakaliowa konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych np...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...komponują się także z warzywami takimi, jak dynia czy marchew. Soczyste i słodkie suszone morele można dodać do kremowej zupy z dyni i dla kontrastu posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Bakaliowa konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek          1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland          75 g migdałów w płatkach Bakalland...

  • Czym zastąpić masło?

    Coraz więcej osób rezygnuje z masła z krowiego mleka. Nie oznacza to jednak, że nie mają one smacznej alternatywy do posmarowania chleba czy do wypieków.

  • Sezon na truskawkowe śniadania w lodziarnio-kawiarniach Grycan – Lody od pokoleń

    Lodziarnio-kawiarnie Grycan-Lody od pokoleń zapraszają na wyśmienite śniadania z truskawkami w roli głównej. Menu śniadaniowe dostępne jest przez cały dzień w wybranych lokalach sygnowanych nazwiskiem Elżbiety i Zbigniewa Grycanów.

  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Do Europy dynia trafiła dopiero w XVI wieku, przywieziona przez hiszpańskich najeźdźców Ameryki Południowej i Środkowej. Była warzywem dobrze znanym Inkom, którzy potrafili przyrządzić ją na kilkaset(...), niektóre mają też jadalne nasiona. Spośród tych nadających się do spożycia najpopularniejsze gatunki to: Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) To roślina płożąca, jej pędy sięgają nawet 12 m długości...

Artykuły na temat: dynia konfitura
  • Dynia dla początkujących i zaawansowanych

    Najczęściej kojarzymy ją z zabawą w Halloween, tymczasem to pomarańczowe warzywo może miło cię zaskoczyć w kuchni. Nie tylko pięknie wygląda, ale jest naprawdę zdrowe. Dynia na zdrowie Zawiera(...). Uformuj małe wałeczki. Po ugotowaniu dyniowe kopytka posyp ostrym serem i dodaj kawałeczki suszonego pomidora. Smacznego! Wypróbuj nasze przepisy z dynią: Zupa dyniowa ze śmietaną Dynia faszerowana...

  • Halloween kojarzy nam się głównie z jednym, konkretnym warzywem. Jest to nieoceniona dynia, z której wyczarujemy nie tylko złowieszcze ozdoby, ale także przerażająco pyszne desery! Fot. 123RF/Picsel Odkąd Halloween na dobre zawitało w polskich domach poszukujemy już nie tylko oryginalnych strojów na imprezy, ale także przepysznych przekąsek na straaaszne przyjęcia. W roli głównej może wystąpić dynia, która zostanie wykorzystana jako przepiękna ozdoba, a jej miąższ może być podstawą do...

  • Udko na dyniowym purée

    Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Dyniowe love

    Jesień staje się całkiem znośna, kiedy otaczasz się słonecznie pomarańczowymi dyniami.

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Spiżarnia pełna smakowitości

    Latem sady, pola czy ogródki warzywne obfitują w różnorodne owoce i warzywa. Warto skorzystać z polskiej tradycji i zacząć przygotowywać zapasy na zimę w postaci dżemów, konfitur, przecierów czy warzyw w marynacie, aby w długie, chłodne wieczory móc się nimi rozkoszować. Wielu z nas przyrządzanie przetworów kojarzy się z czasochłonnym i skomplikowanym zajęciem, ale dzięki akcesoriom Fiskars z linii Functional Form w łatwy i szybki sposób przygotujemy pyszne domowe przetwory, a nasza spiżarnia...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Bezsenność można pokonać

    Pomogą w tym figi, banany i sok z wiśni.

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

Wideo na temat: dynia konfitura
  • Śląski karnawał. Wołowina, śledzie, szplitry, krupnik, placki ziemniaczane

    Kucharze Ryszard Brol i Mariusz Malinowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania typowe dla śląskiego karnawału. Zdradzili przepisy na: wołowinę z musem z musztardy, śledzie z wędzoną śmietaną i gruszką, szplitry z konfiturą z dyni, ciastka z płatków owsianych, bezy, krupnik, kluski tarte oraz placki ziemniaczane.