• Informacje na temat:

    dynia brokuł

Przepisy na temat: dynia brokuł
  • Pasta z brokuła i awokado na ciemnym pieczywie

    Sposób przygotowania 1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Awokado obierz, pokrój na mniejsze części. Brokuł i awokado włóż do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, miętę, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.  2. Chleb pokrój, rozsmaruj purée, na wierzchu układaj plastry koziego sera, posyp mielonym czerwonym pieprzem...

  • Kilka ciekawostek o dyni

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    Sałatka z brokułem Sposób przygotowania 1. Brokuł podziel na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź na sicie i pozostaw do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie opłucz, odkrój ogonki i przekrój(...), sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.  Dynia pieczona Sposób...

  • zupa krem jest pycha, a w tej smak ten sam i jest coś do pogryzienia :)

  • Kanapki z chrupiącą

    ...i podprażone na suchej patelni pestki dyni. Całość przykryj drugą kromką. Świetnie sprawdzą się również takie dodatki jak kiełki brokułów lub buraka oraz rukola lub zblanszowany jarmuż.  

  • Lub ulubionym serem

  • Święta w wersji light

    Fit sałatka z brokułami, winogronem i migdałami Sposób przygotowania Jaja kurze ugotuj na twardo, odstaw do wystygnięcia i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i włóż do osolonego wrzątku na 5 minut. Również odstaw do wystygnięcia. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smaż, dopóki woda...

  • Brokuł zapiekany z pomidorami w sosie beszamelowym.

  • ​Makaron marchewkowy dla rodziców z nutą ostrości

    ...mandoliny do warzyw pokrój je w długie wstążki. Gotowy "marchewkowy makaron" wrzuć do osobnej miski. Zagotuj wodę w garnku. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i umieść w sitku nad wrzątkiem. Gotuj na parze pod przykryciem przez 3 minuty. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj marchewki, różyczki brokuła, pomidory i szpinak z sosem orzechowym. Wyłóż na cztery talerze, a wierzch posyp pestkami dyni...

  • Pyszna sałatka z warzywami i dobrze przyprawionym kurczakiem z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. Idealnie nadaje się na uroczyste kolacje.

Artykuły na temat: dynia brokuł
  • Więcej warzyw i owoców to aż pięć nowych korzyści dla zdrowia!

    Zjadaj co dnia nawet sześć porcji warzyw i cztery owoców. Porcja to np.: 1 pomidor, 1 szklanka różyczek brokuła, 1/2 szklanki tartych buraczków, 1 jabłko, 2 mandarynki. Taka ilość roślinnych pokarmów zapewni ci nie tylko szczupłą sylwetkę i zdrowy układ krążenia!

  • Kiełki - dietetyczne supergwiazdy

    Kiełki brokułów hamują wzrost komórek rakowych, a wegetarianie koniecznie powinni włączyć do swej diety kiełki lucerny. Poznaj niezwykłe właściwości prawdziwych żywnościowych supergwiazd, które pomogą ci zachować zdrowie, urodę i zgrabną sylwetkę!

  • Piękna cera w osiem tygodni? Sekretem jest dieta

    ...karotenoidów w diecie są żółto oraz czerwono zabarwione warzywa i owoce oraz ciemnozielone warzywa liściaste. Najbogatszym naturalnym źródłem karotenoidów są: marchew, słodkie ziemniaki, dynia, jarmuż, szpinak, papryka, morele, brokuł, pomidor. Badacze wykazali również korzystny wpływ ćwiczeń fizycznych, ograniczenia stresu i odpowiedniej długości snu. Wszystkie te elementy, składające się na zdrowy styl...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    .... Obiad Krem z brokułów, łosoś pieczony z cytryną, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok pomarańczowy. Albo zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, szaszłyki z piersi z kurczaka, cebuli...

  • Zdrowotne koktajle na różne schorzenia

    ....  Na kłopoty ze wzrokiem pomogą: jagody, czarna porzeczka, marchew, dynia, seler, ogórek, pietruszka, brokuły, cykoria. W miażdżycy, sklerozie pij soki z: pietruszki, cebuli, marchwi, dyni, kapusty, ogórków, lucerny, szpinaku, buraków, brokułów, rzeżuchy.  Aby wzmocnić odporność łącz: marchew, kapustę, jabłka, kiwi, chrzan, pietruszkę, sałatę, rzeżuchę, sok z cytryny. Na nadmierną nerwowość...

  • Kolorowe warzywa i owoce. Co leczą?

    ...bieżącą wodą. Nie namaczaj.  Zielone Wspomagają wątrobę: sałata, szpinak, brokuł, jarmuż, natka pietruszki, agrest, kiwi, awokado. Mają chlorofil oczyszczający organizm z toksyn, metali ciężkich(...): marchewka, dynia, papryka, cytrusy, brzoskwinie, morele, ananas. Mają sporo beta-karotenu, który przetwarzany jest w organizmie na witaminę A. Chroni oczy przed niedowidzeniem o zmierzchu (kurzą ślepotą...

  • W dojrzałym wieku stawiaj na potas

    ...ziemniaków (443 miligramów), dziesięć dekagramów brokułów (385 miligramów), dziesięć dekagramów kurczaka (385 miligramów), dziesięć dekagramów łososia (371 miligramów), 200 mililitrów mleka...

  • Dieta antyrakowa - lista produktów

    ...wszystkie potrzebne mu substancje ochronne. Dieta polegająca na jedzeniu pojedynczych antyrakowych produktów, np. tylko brokułów czy kapusty, nie zda egzaminu, ponieważ powinna opierać się na działaniu(...). brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż). Związki nadające warzywom kolor zielony należą do grupy glukozynolatów - związków glikozydowych, w skład których wchodzi siarka. Unieszkodliwiają...

  • Zdrowa mama - zdrowe dziecko

    Ważne, by w okresie ciąży spożywać produkty bogate w kwas foliowy. Kwas foliowy znaleźć można w szpinaku, szparagach, brukselce, brokułach, soczewicy, pomarańczach, bananach, jabłkach, awokado. Włączać także należy pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne, wątróbkę i jaja. Dieta bogata w witaminy, minerały, węglowodany złożone, wartościowe białka i pożądane tłuszcze przeciwdziała...

  • Wrzesień na talerzu

    ..., szczypiorek, pomidory i pomidorki koktajlowe, dynię, cukinię, kabaczki, kalafior, brokuł, kalarepę, koper włoski, kapustę białą, czerwoną i pekińską, brukselkę, ogórki, sałatę, cykorię, jarmuż, karczochy...

Zdjęcia na temat: dynia brokuł
Wideo na temat: dynia brokuł
  • Smaczna i zdrowa jesień

    Jakie owoce i warzywa warto jeść jesienią? O tym w „Studiu Active” dyskutowały blogerka Maia Sobczak i dietetyk Beata Jachno. - Zawsze najtańsze jest to, co możemy dostać w swoim kraju o danej porze roku. Warto korzystać np. z dyni, brokuł, śliwek czy gruszek – powiedziała Sobczak. Co powinniśmy pić jesienią, aby się wzmocnić?