• Informacje na temat:

    duży karp pieczony z pietruszką

Przepisy na temat: duży karp pieczony z pietruszką
  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ..." smak. Niesłusznie, wystarczy je odpowiednio doprawić. Nawet karp wigilijny, którego często jemy z przymusu, może smakować doskonale. Jak go przyrządzić? Wystarczy dodać do dania kminek, którego nie(...) intensywnych zapachów. Wystarczy obtoczyć posolone filety z karpia w mące z dodatkiem kminku i usmażyć rybę na maśle. Ten smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. Ryby lubią białe sosy. Dorsz lub halibut smakuje...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...pyszna, ale również zdrowa. Barszczyk na początek po 7. miesiącu Domowy barszcz na wywarze z warzyw bez obaw można zaproponować dziecku. Przyrządza się go z ugotowanych lub upieczonych buraków(...) wywar, dopraw go odrobiną soli, pieprzem, wlej łyżeczkę oliwy wysokiej jakości (możesz też dodać trochę soku jabłkowego). Ryby w głównej postaci Dwulatek może spróbować karpia w galarecie, zjeść...

Artykuły na temat: duży karp pieczony z pietruszką
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

    ...efektów ucztowania, ale też w pełni skorzystamy ze świątecznych dobrodziejstw. Barszcz czerwony czysty 200-220 ml + 5 uszek z grzybami Karp (1-2 dzwonki) pieczony/gotowany lub duszony z warzywami(...). Świąteczne dania są jednak bardzo kaloryczne i spożycie ich w dużych ilościach może spowodować przyrost tkanki tłuszczowej, a tym samym wzrost masy ciała. Są to także potrawy ciężkostrawne, które...

  • Była leniwa sobota, czas rozciągał się w nieskończoność, litery w książkach skakały przed oczami, przestawiały się i wyciągały, jakby nie chciały żebym składał je w logiczne słowa. Wszystko przez piątkowy wieczór, który znowu zakończył się krótkim acz nagłymi utratami świadomości, wywołanymi zbyt dużym stężeniem alkoholu w krwiobiegu. Kiedy tak siedziałem na stole, zadrżał wyciszony telefon. Odebrałem. W głośniku usłyszałem głos Mecenasa. Sprawiał wrażenie równie zmęczonego piątkowym...

  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    ...powierzchnię. Wkładaj po kilka na talerz i zalej barszczem, możesz lekko posypać natką. Karp faszerowany grzybami Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Następnie(...) przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą. Rybę ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej 4 łyżkami roztopionego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    ...pstrąga Ze względu na delikatny smak, pstrąg świetnie komponuje się z szeroką gamą dodatków. Dobrze smakuje w wersji dietetycznej, czyli pieczony z odrobiną soli, pietruszką i sokiem z cytryny(...) i sprężyste, o koralowym zabarwieniu. Sposoby przyrządzania pstrąga Rybę można nabyć w całości i wypatroszyć ją samodzielnie, jednak dużym ułatwieniem będzie zakup filetów z dużego pstrąga łososiowego...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Król polskich rzek

    ...w mleku z solą jak karpia. Potem obtaczają go w mące i smażą na patelni. Takiego pstrąga posyp prażonymi na maśle płatkami migdałów. Z cytrynową nutą Do pstrąga świetnie nadają się pieprz cytrynowy(...) oliwą ziemniaki z czosnkiem, pietruszką i papryką. Posyp je solą i tymiankiem. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, ułóż na nich ryby i piecz przez kolejne 20 minut. Danie podawaj na stół póki gorące...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...