• Informacje na temat:

    duszony por ze śmietaną

Przepisy na temat: duszony por ze śmietaną
  • Zupa porowa

    Por jest idealny dla naszego układu pokarmowego, poza tym wspomaga wątrobę. W kuchni wykorzystywali go już starożytni Egipcjanie. W naszym przepisie zrobisz z niego smaczną zupę.

  • szybki dodatek do drugiego dania :)

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...mąką, po czy dodajemy całość do gotującej się zupy. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. odrobiną soli. 5. Żółtko łączymy w miseczce ze śmietaną i wlewamy do zupy. Mieszamy, przez 2-3 minuty, nie...

  • Ostatnio odkryłam pora, tzn znałam go oczywiście jako warzywo dodawane do zup, rosołu itp.. ale ostatnio odkryłam jak wybornie smakuje sam, uduszony jako dodatek do obiadu lub podany z ryżem

  • Pomysł na smaczny obiad

    ....  2. Oddziel mięso od sosu, napełnij nim rurki. Resztę sosu wymieszaj ze śmietaną. Ułóż cannelloni w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Całość posyp startym żółtym serem i zalej sosem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.  Łosoś z porem w cieście Sposób przygotowania 1. Filet z łososia umyj i osusz. Odkrój skórę, natrzyj przyprawami...

  • Wypróbowany przepis na "Makaron ze śmietaną i kurkami"

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    .... Plasterki pomidorów posmaruj z obu stron czosnkową oliwą, ułóż je w płaskiej żaroodpornej formie. Podlej pozostałą oliwą. Potem pomidory oprósz solą, ziołami prowansalskimi oraz grubo mielonym(...) w temperaturze 190°C.   Zupa porowa z koperkiem Sposób przygotowania Bulion zagotuj. Cebule obierz, grubo posiekaj. Pory oczyść, głęboko natnij, starannie umyj i pokrój w plasterki...

  • Co powiecie na zupkę zacierkową w innym wydaniu, czyli ze śmietaną ? Zawsze gotowałam na wywarze rosołowym dziś pomyślałam że zrobię ze śmietaną i zobaczę jak to wyjdzie smakowo, i powiem że nie żałuję smak bardzo dobry a i zupa ładnie wygląda. Zacierki robię tylko z jajka i mąki, jajka oczywiście od moich kurek które biegają po całym podwórku.

  • 5 prostych i smacznych potraw z łososia

    Przygotowanie: Zieloną cebulkę i koperek pokroić. Śmietanę zmieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornej formie. Posypać cebulką i koperkiem, zalać śmietaną z jajkami i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 50 minut w 175 st. C. Podawać z bagietką.  Czas przygotowania: 70 minut...

  • Delikatny smak szpinaku i masła, do tego zapach świeżego czosnku.

Artykuły na temat: duszony por ze śmietaną
  • Makaron ze śmietaną i warzywami

    ...1. Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę. 2. Kurki podsmażamy na maśle przez kilka...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Pora na dania z pora

    ...ugotowane trzymamy w lodówce maksymalnie dwa dni. Zapiekanka z pora Młode pory myjemy starannie pod bieżącą wodą. Przycinamy i układamy w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym na tarce cheddarem (możemy go zastąpić serem tylżyckim) - nie przesadzamy z jego ilością, by nie zagłuszył smaku porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać. Tarta porowa...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Zapiekane ziemniaki z pieczarkami

    Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć pieczarki oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie.  Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż pieczarki.  Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej ziemniaki...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Zupa serowo-porowa z szynką

    Pory pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pory, chwilę je dusić. Potem zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Gdy bulion zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Szynkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Szczypiorek posiekać. Ser żółty zetrzeć i wraz ze śmietaną i serkiem topionym dodać do zupy. Przez chwilę razem gotować...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Dojrzałe smaki

    Dynia zapiekana ze śmietaną Składniki: 1 kg dyni Hokkaido 500 g ziemniaków 5 łyżek oliwy Sól, pieprz Pół pęczka tymianku 50 g tartego parmezanu 400 g śmietany 12(...) i pieprzem, dodać połowę parmezanu i listki tymianku. Dynię i ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pomidorki, zalać śmietaną. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp 225 st. C przez 35-40 minut...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...