• Informacje na temat:

    duszony indyk w piekarniku

Przepisy na temat: duszony indyk w piekarniku
  • Z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

    ...nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.  (...)Składniki: 500 g makaronu penne 400 g fileta z indyka 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen 400 g przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku pół łyżeczki lubczyku...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację!

    ...w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. 3. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut(...) świeżej bazylii na wierzchu.   Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym Składniki: 500 g makaronu penne   400 g fileta z indyka 1 puszka gotowanej cieciorki np. marki Jasmeen 400

  • Dieta bezglutenowa: Gołąbki z pieczarkami i mięsem

    Składniki: 1 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 20 dkg pieczarek Opakowanie mielonego mięsa z indyka 2 cebule sól pieprz majeranek uniwersalna przyprawa(...). Dusić w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez godzinę.

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka...

  • Pożywne obiadki, które wzmocnią odporność

    ...warzywa dusić krótko, do 15 minut. Wówczas zachowają one większość wartościowych witamin i składników mineralnych. Nasza propozycja: Kolorowy sos z duszonych warzyw podniesie walory zdrowotne placków ziemniaczanych. Możesz go przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub z mięsem (np. z filetem z kurczaka lub indyka). Danie najlepiej smakuje na ciepło. Klopsiki cielęce w sosie (po 10. miesiącu...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...w ósemki. Nadziać kaczkę jabłkami, natrzeć przyprawami, spiąć kuper wykałaczkami. Można obłożyć pozostałymi ósemkami jabłek. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec do miękkości bez przykrycia, polewając(...) wewnątrz i na półmisku cała ułożona". U nich, w Radoszkach, czy kaczka, czy indyk, czy kura, to było wszystko w całości. Nóż i widelec w ręce i każdy sobie sam kroił. A ja pamiętam, że u nas przed wojną...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...szkodliwe składniki dymu wędzarnianego. Dużo lepszą propozycją są mięsa pieczone przez ciebie w domu, które możesz potem podawać na zimno np. schab, pierś z indyka w ziołach, szynka. Dużo mleka(...) serem, na koniec dodaj liść sałaty, cienko pokrojone ogórki i plasterek pomidora. Wiele pociech lubi też zapiekane kanapki. Chleb z plasterkiem schabu posyp żółtym serem i zapiecz w piekarniku lub...

Artykuły na temat: duszony indyk w piekarniku
  • Indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić pieczony drób na świąteczny stół?

    Pieczony indyk to elegancka, smaczna, a jednocześnie zdrowa i niskokaloryczna potrawa. Nadaje się na uroczyste okazje i jest znakomitym pomysłem na główne danie na wielkanocnym stole. Jak wybrać, przygotować i przyrządzić pieczonego indyka?

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    ...schabu zajmie filet z indyka, który upieczemy w piekarniku z warzywami lub owocami. Trudno wymagać od przyzwyczajonych do nich Polaków, żeby całkowicie zrezygnowali z ziemniaków. Ale to nie w samych(...) kapusta, ale... skoro i tak miejsce wieprzowiny zajmie indyk, to może lepiej, żeby zamiast kolejnej smażeniny podać coś świeżego, chrupiącego i soczystego? Korzystajmy z sezonowych warzyw, a w zimie...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    .... Jadłospis na 1 dzień Śniadanie: Plastry gotowanego na parze udźca z indyka, obsypanego suszonymi ziołami, sałatka z pomidorów i świeżej papryki z młodą cebulką. Drugie śniadanie: Pasta z jajek na(...) winegret, posypana orzechami włoskimi. Podwieczorek: Koktajl z malin i jabłka, z dodatkiem świeżej mięty, na bazie wody mineralnej. Kolacja: Pieczony filet z łososia, z duszonym szpinakiem (przepis...

  • Podejrzeć mistrza kuchni przy pracy to gratka dla każdego miłośnika gotowania. Podszkolenie swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni? Spełnienie marzeń... Pierwsze Zdrowe Warsztaty Kulinarne odbyły się w warszawskiej siedzibie firmy Bosch - w Centrum Domowych Inspiracji. Pod okiem szfea kuchni restauracji Sowa i przyjaciele - Konrada Birka - zaproszeni dziennikarze mieli okazję sparwdzić się jako autorzy wiosennych sałatek. Doskonałe produkty - gotowe mieszanki sałat Fit&Easy, przyprawy,...

  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    ...bułki, które potem możemy zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce i wykorzystać do panierowania. W ciepłym piekarniku podpieką się też zapiekanki albo podgrzeje pizza. 3. Nie wyrzucaj pieczywa Chleb(...) zdrowa i chroni przed przeziębieniem. 8. Domowe zdrowsze Upieczone w domu mięso, np. schab, filet z indyka czy cielęcina z powodzeniem może zastąpić wędliny ze sklepu. A będzie znacznie zdrowsze...

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...