• Informacje na temat:

    duszone brokuły

Przepisy na temat: duszone brokuły
  • Zawijaski nadziewane kabanosami

    ...i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Zawijaski podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły. 

  • Można użyć brokułów świeżych lub mrożonych – danie zawsze będzie pyszne i aromatyczne. Dlaczego warto jeść brokuły? Bo posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Do szczegółowego zapoznania się z zaletami...

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    ...źdźbła szczypiorku. Wcześniej trzeba je sparzyć i przelać zimną wodą. Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout Sposób przygotowania: 1. Udka opłucz, wytrzyj. Włóż do garnka. Zalej niewielką(...) 15 minut na małym płomieniu. Potem dodaj opłukane gałązki estragonu i oregano oraz tymianek. Trochę tymianku zostaw do dekoracji. 3. Do składników w garnku dolej wino. Dołóż brokuły oraz paprykę...

  • brokuły+filet z kurczaka

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • Brokuły.

  • Pięć przepisów, które podbiły kubki smakowe Polaków

    Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły Sposób przygotowania 1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego(...)°C/obr. 1. 6.  Dodać marchewkę, gotować 30 min/100°C/obr. 1. 7.  Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły...

  • Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

  • Dyniowe gulasze

    ...ziemniaków dodaj brokuły. Zawarty w nich sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Zrezygnuj z cebuli i chili. Mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka...

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane brokuły"

Artykuły na temat: duszone brokuły
  • Co należy jeść, gdy ma się cukrzycę

    ...​Podstawą są potrawy chude, łagodne w smaku, np. tylko gotowane, duszone lub pieczone. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw oraz przetworów zbożowych, najlepiej razowych lub pełnoziarnistych.

  • Dieta na przewlekły stan zapalny

    ...​Chroniczne zapalenie wyciszysz dietą, wykorzystującą produkty o silnych właściwościach przeciwutleniających. Są to m.in. grzyby, warzywa liściaste, brokuły, kapusta, marchew, cebula. Jedz owoce o ciemnych kolorach - maliny, jeżyny, jagody, aronię, borówki.

  • Co jeść, by odbudować złamane kości?

    Menu powinno zawierać wapń, którego dostarczają sery, mleko, siemię lniane, orzechy arachidowe, brokuły, morele i rośliny strączkowe.

  • Zapiekanka z szynką i warzywami

    Przygotowanie: Warzywa oczyścić, brokuły pokroić w różyczki, marchew w plasterki, cebulę w kostkę. Na 2 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę,...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    Wskazana jest dieta bogata w chude produkty mleczne i mięsa, jaja, warzywa (np. papryka, natka pietruszki, marchew, cukinia, ziemniaki, brokuły, jarmuż), owoce (czereśnie, wiśnie, pomarańcze, truskawki, czarne porzeczki, kiwi), gruboziarniste kasze i pieczywo, płatki zbożowe, makarony.

  • Sposób na rybkę

    ...parze (ok. 10-15 min). Duszone wyśmienicie smakują ułożone między warzywami. Wielkim przysmakiem jest ryba upieczona w całości. Aby nie straciła soczystości, warto ją piec w folii aluminiowej. Wciąż(...) g masła, 30 g sera żółtego. Przygotowanie: Filety rybne umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posól i przykryte włóż do lodówki. Z papryk wyjmij gniazda i miąższ pokrój. Brokuły...

  • Apetyt na zielone

    ...dag pistacji, 80 ml oliwy, 30 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, 30 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag śmietany kremówki. Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Cebulę obrać(...), migdałami, ziołami i czosnkiem. Dolać oliwę. Zmiksować na pesto. Spaghetti i cebulę gotować 7-9 minut w posolonym wrzątku. Do makaronu dodać cukinię, groszek oraz brokuły około 3 minut przed...

  • Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

    ...  Zupa pomidorowa z ryżem, pulpety z ryby w sosie koperkowym, ziemniaki piure, buraczki duszone, herbata z malin. Albo krem z marchewki z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z indyka, pieczone ziemniaki, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym i czosnkiem, sok z aronii.  Podwieczorek  Jogurt owocowy, ciasto biszkoptowe, dżem brzoskwiniowy, woda mineralna.  Kolacja  Pieczywo pszenne...

  • Witamina C. Potrzebujemy jej latem?

    Naturalnym źródłem witaminy C są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, papryka, brokuły, brukselka, natka pietruszki, pomidory, owoce dzikiej róży, kiwi, czarna porzeczka, truskawki.  Warto pamiętać, że 75 proc. zawartej w tych produktach witaminy C tracimy podczas obróbki cieplnej, a więc żeby była lepiej wchłaniana, należy jeść surowe produkty i unikać gotowania, duszenia, pasteryzowania...

  • Kurczak po hawajsku

    ..., dusić do miękkości, odparować część sosu. Pod koniec włożyć brokuły i ananasa, doprawić. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podawać z mięsem i warzywami. Zobacz także: