• Informacje na temat:

    duszona ryba

Przepisy na temat: duszona ryba
  • Duszona ryba po grecku

    ...potrzeby podlewaj wodą. Następnie dodaj pomidory lub przecier i wymieszaj. Na warzywa wyłóż kawałki ryby, przykryj pokrywką z dziurką i duś, aż ryba stanie się miękka. Podawaj z ulubioną kaszą...

  • Smaczny, lekki, zdrowy i ekspresowy obiadek:)

  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych(...) zgagą, niestrawnością czy  chorobą wrzodową. Co na talerz? Te ryby warto jeść.  Łosoś  - dość tłusta ryba morska. Ma spośród nich najwięcej kwasów omega-3. Polecana dla osób z chorobami serca...

  • interesujący smak

  • Ryba po grecku

    Bywa częstym elementem wigilijnego stołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją przy innych, niekoniecznie uroczystych, okazjach. Jest tak smaczna, że trudno poprzestać na jednej porcji.

  • Kotleciki rybne  i duszona jarzynka

    Zdrowsze niż paluszki rybne.

  • Jest to jeden z pomysłów na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Ryba w towarzystwie warzyw pięknie prezentuje się na talerzu. Ja bardzo lubię takie smaki.

  • Ryba po grecku z morelami

    Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

  • Smaczny pomysł na "Ryba zapiekana"

Artykuły na temat: duszona ryba
  • Jak przyrządzić rybę?

    Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża? I jak ją najlepiej przyrządzić? Zdradzamy sposoby!

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest(...) powinny unikać ciężarne, dzieci, seniorzy, rekonwalescenci. Co na talerz? Te ryby warto jeść: Łosoś - dość tłusta ryba morska. Ma spośród nich najwięcej kwasów omega-3. Polecana dla osób z chorobami...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

    Ryba w całości lub w filetach powinna mieć twarde łuski, świeży zapach, błyszczącą skórkę powleczoną przezroczystym śluzem, a mięso musi być gładkie i błyszczące. Ważna kolejność Rybę przygotowuję zgodnie z zasadą: najpierw oczyszczam ją pod bieżącą wodą, potem osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, czyli zakwaszam, i zostawiam na 30 minut. Na koniec solę. Duszona Rybę duszę bez tłuszczu...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • To o rybach musisz wiedzieć

    Jak rozpoznać czy ryba jest świeża i jak ją przygotować do spożycia? Oto kilka cennych rad.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Duszony łosoś z marchewką

    Pyszna ryba z warzywami.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

Zdjęcia na temat: duszona ryba