• Informacje na temat:

    duszona kapusta włoskiej

Przepisy na temat: duszona kapusta włoskiej
  • Pasztet z kapusty, niecodzienna potrawa z najzwyklejszych składników

    ...tym kapusta ma cały komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, ponadto witaminę E, K i rutynę. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów(...): 1 i 1/2 kg włoskiej kapusty, 4 jajka, szklankę śmietany kremówki 30 proc., pół szklanki mleka, łyżkę miodu, łyżeczkę kolendry, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz.Kapustę oczyszczamy. Zdejmujemy z niej kilka...

  • pyszna kapustka z dodatkiem pomidorów. Nadaje się jako dodatek do ziemniaków lub jako osobne danie.

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

  • Wspaniale danie obiadowe. Troche pracochlonne, no ale my lubimy gotowac :-))

  • Królik duszony z Toskanii - Agnieszka

    sprawiony królik, cebula czerwone, czosnek, oliwa, białe wino wytrawne, czarne oliwki, kapary, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, majeranek), maggi, mąka

  • Wspaniały i zdrowy dodatek do dania głównego.

  • Główka kapusty włoskiej (ok. 500 g), sól, 2 duże marchewki, 500 g filetów z indyka, jajo, 75 g startej goudy, pieprz, słodka papryka w proszku, 0,25 l bulionu warzywnego, 1/8 białego wina, 100ml śmietany, 2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów.

  • Kapusta duszona z przepisu mojej mamy. Pyszne i konkretne danie.

  • Makarony na tysiące sposobów, pizze, lasagne - "narodowe" włoskie potrawy są smaczne, zdrowe i lekkie.

  • Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką młoda biała kapusta - gwiazda wiosennych talerzy.

Artykuły na temat: duszona kapusta włoskiej
  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.

  • Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

    Podajmy z surówką z kapusty kiszonej.

  • Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

    Wiem, nie brzmi to skromnie, ale w tym wypadku nie potrafię opisać innymi słowami, jak pyszne jest danie przygotowane według poniższego przepisu. Długo duszona kapusta nabiera słodkości, która(...) do garnka z cebulą i smaż chwilę na wolnym ogniu, by kapusta dokładnie pokryła się masłem. Po chwili dodaj cukier, trochę soli i ocet, zmniejsz ogień na minimalny i duś do miękkości przez około 40

  • Gołąbki z kaszą i pieczarkami

    Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

    ...  Pollo alla cacciatora, któż nie zna tego sztandarowego dania włoskiej kuchni. W samych Włoszech istnieje kilka jego wersji bo na przykład gdy włoskie...

  • Kapuściane leki na 100 dolegliwości

    W rankingu zdrowotnym warzyw i owoców kapusta zajmuje czołową pozycję. Czy wiesz, dlaczego?

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ..., 250 g świeżej fasolki szparagowej, 3 - 4 pomidory, 3 ziemniaki, 3 cukinie, ¼ główki włoskiej kapusty, 1 pęczek boćwiny, 100 g selera naciowego, 100 g marchwi, 100 g cebuli, 3 ząbki czosnku, rosół warzywny, oliwa z oliwek, sól. Czas : ponad godzin. Minestrone to jedna z bazowych potraw kuchni włoskiej, choć niemal w każdym mieście, mało tego - w każdym domu, serwuje się ją nieco inaczej. Skład...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • Mielone z warzywami

    ..., udekorować listkami kędzierzawej sałaty. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Zapiekana babka kapuściana Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej, 2 bułki, 200 ml mleka, 2 ząbki czosnku...