• Informacje na temat:

    duszona czerwona kapusta

Przepisy na temat: duszona czerwona kapusta
  • Gulasze z młodą kapustą

    Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. Połączona z innymi warzywami, mięsem oraz odpowiednio dobranymi przyprawami nie będzie miała sobie równych. Sami spróbujcie!

  • Węgierska zapiekanka z kapusty

    Składniki: 150 g ryżu Sól 1 papryka czerwona 1 cebula 250 g kabanosów 1 łyżka oleju 850 g kapusty kiszonej 1-2 łyżeczki majeranku Czarny pieprz Słodka papryka 5 jajek 300 kwaśnej śmietany 75 g bagietki 1 łyżka masła  Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać kapustę i majeranek...

  • Rolady wołowe z marchewką

    Jedno z ulubionych dań Ślązaków. Tradycyjnie podawana z kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

  • Strudel z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą

    Z mrożonego ciasta francuskiego.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Panga z kapustą

    Z dodatkiem czerwonego wina.

  • Królik duszony z Toskanii - Agnieszka

    sprawiony królik, cebula czerwone, czosnek, oliwa, białe wino wytrawne, czarne oliwki, kapary, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, majeranek), maggi, mąka

  • Kurczak na ostro

    Pikantny kurczak będzie wybornie smakował podany z ryżem ugotowanym na sypko i prostą, niezbyt mocno przyprawioną surówką, np. z czerwonej lub białej kapusty.

Artykuły na temat: duszona czerwona kapusta
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym jabłkiem, kminkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugnieć wszystko, przykryj i odstaw na 2 godziny. Masło rozgrzej na patelni, wsyp cukier (skarmelizuj), dodaj piórka cebuli (zeszklij ją) i podlej...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

    Wiem, nie brzmi to skromnie, ale w tym wypadku nie potrafię opisać innymi słowami, jak pyszne jest danie przygotowane według poniższego przepisu. Długo duszona kapusta nabiera słodkości, która(...) główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 100 g gorgonzoli 40 g masła 100 ml octu balsamicznego 4 łyżki cukru 2 gałązki świeżego tymianku 350 g makaronu papardelle garść orzechów...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Placki ziemniaczane z serem

    Placki wybornie smakują z czerwoną kapustą duszoną z suszonymi morelami, dżemem morelowym i sokiem jabłkowym.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    Z czerwonej kapusty.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Gołąbki z kaszą i pieczarkami

    Gołąbki można zrobić z każdej kapusty: białej, włoskiej czy czerwonej. Możesz je też zrobić z sałaty – te faszeruj np. sałatką warzywną lub duszonymi warzywami z odrobiną kaszy.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....