• Informacje na temat:

    duszenie wieprzowiny w cebuli

Przepisy na temat: duszenie wieprzowiny w cebuli
  • Wieprzowina duszona w winie

    Sposób przygotowania 1. Plastry wieprzowiny opłucz, wytrzyj, rozbij. Posyp je solą, pieprzem i ziołową przyprawą. Grzyby oczyść, ew. opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj i pokrój na kawałki. Boczek potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj.  2. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj boczek. Mieszając...

  • Gulasz z dynią

    Składniki na 4 porcje 60 dag wieprzowiny na gulasz 35 dag dyni 40 dag ziemniaków 4 cebule 2 ząbki czosnku 2 pomidory 10 dag śmietany 1 łyżka oleju sól, pieprz, majeranek, liść laurowy 2 łyżki mąki Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.  Podsmażyć na rozgrzanym...

  • Pikantny gulasz wieprzowy

    Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty 60 dag pieczonej wieprzowiny 2 cebule 70 dag małych młodych ziemniaków 2 pomidory 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżki oleju sól pieprz ostra mielona papryka Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki...

  • Fasolka z kiełbasą

    Składniki na 10 porcji: - po 25 dag wieprzowiny,wędzonego boczku i cienkich parówek cielęcych, - 1/2 kg białej fasoli, - puszka zielonej fasoli, - 2 ząbki czosnku, - łyżka ziół prowansalskich, - 250 ml bulionu, - sól, pieprz, olej, - rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Białą fasolę moczyć 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie wodę odlać, wlać świeżą i gotować fasolę, aż stanie się...

  • Gulasz hajducki

    Przepis: - 30 - 40 dag wieprzowiny od szynki albo łopatki, - duża cebula - 2 łyżki tłuszczu - pół główki kapusty (niedużej) - 3 łyżki śmietany - łyżka mąki - łyżka koncentratu pomidorowego - pół szklanki bulionu z kostki - pół łyżeczki mielonego kminku - szczypta ostrej papryki w proszku - sól do smaku i odrobina wody. Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć...

  • Placki ziemniaczane z gulaszem

    Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 2 jajka, - 1,5 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 60 dag wieprzowiny, - 30 dag boczku, - po jednej papryce czerwonej i zielonej, - 2 cebule, - 3 ząbki czosnku, - szklanki bulionu z kostki, - szklanki śmietany, - 2 łyżki pasty paprykowej, - 1 łyżka mąki, - po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, - 2 listki laurowe, - kilka ziarenek...

  • Zupa gulaszowa - Maciej Kuroń

    Składniki: - 2 l wywaru lub wody, - 300 g wołowiny, - 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu), - 2 cebule, - 2 papryki różnokolorowe, - 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, - 2 łyżki słodkiej papryki, - 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron, - pół łyżeczki kminku, - 2 łyżki smalcu lub oleju, - 3 pomidory, - czosnek, majeranek, - sól, ostra papryka, - ew. 2-3 kostki...

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...1 kg kapusty kiszonej; 1 kg poszatkowanej białej kapusty; 500 g wieprzowiny bez kości; 500 g wołowiny bez kości; 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej; 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin; pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce; 500 g kwaśnych jabłek; 4 cebule; 6 ząbków czosnku; 100 g śliwek; 50 g suszonych grzybów; 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu...

  • Kuchnia bułgarska

    ...słodkiej papryki, 20 dag pomidorów, 15 dag ogórków, 15 dag czerwonej cebuli, 3 dag ostrej papryczki w strąkach, ser feta, olej roślinny, ocet winny, zielona pietruszka, sól. Strąki papryki słodkiej(...) 5 - 6 osób ) - 8- dag wieprzowiny, 5 dag ostrej papryki w strąkach, 3 dag przecieru pomidorowego, 1/8 l czerwonego wina, 2 -3 bobkowe, papryka w proszku, sól i pieprz. Przygotowujemy mięso bez kości...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...można je znaleźć także w innych krajach bałkańskich, to jednak gołąbki (sarma ) są uważane przez większość Rumunów za danie narodowe (pomimo tego, że pochodzą z Turcji, gdzie zamiast wieprzowiny(...), upieczoną w sosie pomidorowym oraz musace de cartofi - zapiekankę z ułożonych na przemian warstw ziemniaków, przyprawiona na ostro wieprzowiny, baraniny, wołowiny lub wszystkich naraz zmieszanych razem...

Artykuły na temat: duszenie wieprzowiny w cebuli
  • Niedzielne mięso duszone

    ...- w czasie duszenia pęcznieją, nadając potrawie kleistość i zawiesistość. Z wołowiny do duszenia wybieramy: karkówkę, udziec, mostek, łopatkę, rozbratel, szponder. Z wieprzowiny: schab, żeberka, łopatkę, szynkę, golonkę, boczek. Najodpowiedniejsze do duszenia części mięsa cielęcego to: karkówka, łopatka i mostek. Aby skruszało Aby mięso skruszało i nabrało smaku, przed duszeniem warto je zamarynować...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Gulasz z ziołami

    ...1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski.  2. Umyte marchewki, kalarepy, a także cebule obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szczypiorek grubo siekamy.  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paski wieprzowiny, oprószamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy 4-5 minut na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojone...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Klątwy, tabu i przesądy, czyli Szymon Radzimierski na Madagaskarze

    ...fady , czyli tabu. W niektórych regionach nie je się wieprzowiny, w kilku świętych miejscach w Antananarywie tabu są cebula i sól, a w Masoali dotykanie kameleona Parsona, bo przynosi pecha...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...

  • Gulasz z dynią

    Składniki na 4 porcje: 60 dag wieprzowiny na gulasz, 35 dag dyni, 40 dag ziemniaków, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 10 dag śmietany, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 łyżki mąki. Cebulę i czosnek obrać, oczyścić. Cebule pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przepis na domowy syrop  znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Izrael intensywnie pachnący

    ...koszerność. Oznacza to, że nie dostaniemy w restauracji np. wieprzowiny. Fakt, że Izraelczycy nie jedzą niektórych gatunków mięsa nie oznacza, że ich kuchnia jest uboga w smak. Wręcz przeciwnie...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...